Wykonanie
Niestety trochę już minęło od Tłustego Czwartku ale zabrakło mi czasu na dodanie postu właśnie odnośnie takich słodkości ale kto powiedział ,że nie można upiec pączków dziś czy jutro? :)Składniki ( ok.25-30szt.) :- 3 szklanki
mąki- 30 g
drożdży świeżych- 1/2kostki
masła- 2 szklani
mleka- szklanka
cukru + łyżeczka do rozczynu- 3
jajka- 4
żółtka- łyżeczka
soku z cytryny- kubek
marmolady np. z Biedronki-
cukier puder do posypania lub
lukier- 3-4 kostki
smalcuWykonanie :Najpierw przygotowujemy rozczyn , do garnka wlewamy
mleko i łyżeczkę
cukru.
Mleko nie może być za GORĄCE( wtedy
drożdże sparzą się ) najlepiej aby bylo letnie wtedy dodajemy pokruszone
drożdże i mieszamy do rozpuszczenia.W drugim garnuszku rozpuszczamy
masło i odstawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski wsypujemy
mąkę,
cukier,
jajka +
żołtka ,
sok z cytryny , rozpuszczone ciepłe
masło(nie gorące) i rozczyn. Wszystko zagniatamy , ciasto ma być kleiste. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy ok.1,5h.
Następnie wyrośnięte ciasto kłaadziemy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm a kółka mniej więcej o średnicy 7cm. Takie wycięte kółeczka kładziemy na papier , przykrywamy i czekamy ok.25-30 min aby podrosły. Następnie wrzucamy kółeczka na gorący
olej lub
smalec. Ja smażyłam na
smalcu, nie palił się, wystarczył na wszystkie pączki i nie wpijały one tłuszczu. Po wystygnięciu nabijamy pączki
marmoladą i polewamy lukrem. Pieczemy aż będą brązowawe. SMACZNEGO ! :)