ßßß Cookit - przepis na LEKKI BIGOS Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

LEKKI BIGOS Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

nazwa

Wykonanie

Bigos zrobiłam tym razem z kapusty pekińskiej, jest ekspresowy w przygotowaniu i bardzo smaczny, przypomina bigosik z młodej kapusty. Jest lekko słodkawy, soczysty i wyrazisty, ja dodatkowo wzbogaciłam jego smak koperkiem, wyszedł super.
SKŁADNIKI :
1 spora kapusta pekińska
1 duża marchew
1/4 części selera
1 duża cebula
1-2 pędka chudej kiełbasy
2 łyżki oleju
1/2 litra bulionu
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól,pieprz, słodka papryka do smaku
1-2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzanej
1 łyżka soku z cytryny
1/2 pęczka koperku drobno posiekanego
PRZYGOTOWANIE :
Cebule i kiełbasę drobno kroimy, podpiekamy w garnku na oleju.
Marchew i seler obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodajemy do podpieczonej cebuli z kiełbasą i chwilkę zasmażamy.
Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do podpieczonych warzyw i wędliny. Wlewamy bulion i bigos dusimy około 20 minut.
Następnie dodajemy przecier i doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy.
Na koniec wlewamy mąkę rozmieszaną w 1/4 szklance wody i energicznie mieszamy, zagotowujemy i zakręcamy gaz.
Wsypujemy koperek i wlewamy sok z cytryny, mieszamy.
Bigosik podajemy z chlebem lub jako dodatek do obiadu.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/03/lekki-bigos-z-kapusty-pekinskiej.html