Wykonanie
Bigos zrobiłam tym razem z
kapusty pekińskiej, jest ekspresowy w przygotowaniu i bardzo smaczny, przypomina bigosik z
młodej kapusty. Jest lekko słodkawy, soczysty i wyrazisty, ja dodatkowo wzbogaciłam jego smak
koperkiem, wyszedł super.

SKŁADNIKI :1 spora
kapusta pekińska1 duża
marchew1/4 części
selera1 duża
cebula1-2 pędka chudej
kiełbasy2 łyżki
oleju1/2 litra
bulionu3 łyżeczki
przecieru pomidorowegosól,
pieprz,
słodka papryka do smaku1-2 łyżki
mąki pszennej lub
kukurydzanej1 łyżka
soku z cytryny1/2 pęczka
koperku drobno posiekanegoPRZYGOTOWANIE :
Cebule i
kiełbasę drobno kroimy, podpiekamy w garnku na
oleju.
Marchew i
seler obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodajemy do podpieczonej
cebuli z
kiełbasą i chwilkę zasmażamy.
Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do podpieczonych warzyw i
wędliny. Wlewamy
bulion i bigos dusimy około 20 minut.Następnie dodajemy przecier i doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy.Na koniec wlewamy
mąkę rozmieszaną w 1/4 szklance
wody i energicznie mieszamy, zagotowujemy i zakręcamy gaz.Wsypujemy
koperek i wlewamy
sok z cytryny, mieszamy.Bigosik podajemy z
chlebem lub jako dodatek do obiadu.Smacznego.
