Wykonanie
Tort
czekoladowy jest idealny na święta, urodziny i przyjęcia a tak pięknie udekorowany będzie ozdobą naszego stołu.

Składniki na
biszkopt czekoladowy :3/4 szklanki
cukru1 szklanka
mąki pszennej tortowej1 duża łyżka z czubkiem
mąki ziemniaczanej5
jajek + 2
żółtka3 duże, płaskie łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
olejuBiałka ubijamy mikserem, w dużej misce na sztywno. Wsypujemy
cukier i dalej ubijając wlewamy
żółtka, następnie
olej i
mąki wymieszane z
kakao i proszkiem. Po wsypaniu mąk
biszkopt delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Pieczemy 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 * C.Upieczony
biszkopt poznamy po lekkim odstawaniu ciasta od ścianek formy.
Biszkopt studzony oraz dzielimy na trzy blaty.Poncz do nasączania
biszkoptu :1 szklanka słodkiej
herbaty3 łyżki
likieru orzechowegoMasa czekoladowa :300 ml
śmietany 30%1 płaska łyżka
żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklance gorącej
wody2
cukry waniliowe150 g
czekolady deserowej2
białkaBiałka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywno. W drugiej misce ubijamy bardzo zimną
śmietanę z
cukrami waniliowymi na sztywno.
Czekoladę łamiemy na kawałki, ogrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści. Do ubitej
śmietany dodajemy ubite
białka, miksujemy robotem, następnie wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną
żelatynę i
czekoladę, dokładnie wszystko mieszamy. Masę odkładamy na 10 minut do lodówki.Dodatkowo :150 g
czekolady deserowej, rozpuszczonej w mikrofalówce1-2 kafelki (użyłam zwykłe ścienne, ślizgie )zamrożone w zamrażalniku1/2
pomarańczy pokrojonej na kawałkiPrzygotowanie :Pierwszy blat
biszkoptu umieszczamy na dnie tortownicy, nasączamy ponczem, wykładamy część masy, rozsmarowujemy. Kładziemy drugi blat, nasączamy i masa, oraz ostatni blat ciasta, nasączamy, lekko dociskamy i rozsmarowujemy pozostałą część masy. Ciasto schładzamy w lodówce około 1-2 godzin. Ciasto wyciągamy z tortownicy.Na zamrożony kafelek szybko rozsmarowujemy 2 łyżki płynnej
czekolady, wyrównujemy nożem, wycinamy prostokąt i ścinamy płat
czekolady która już zdążyła zastygnąć. Owijamy nią
biszkopt i czynność powtarzamy wyciągając drugą kafelke z zamrażarki a poprzednią znowu zamrażamy. Wierzch
tortu również dekorujemy płatami
czekolady lekko je falując. Na koniec układamy
pomarańcze i posypujemy
cukrem pudrem.Tort przechowujemy w lodówce. Smacznego.




