ßßß Cookit - przepis na TORT CZEKOLADOWY

TORT CZEKOLADOWY

nazwa

Wykonanie

Tort czekoladowy jest idealny na święta, urodziny i przyjęcia a tak pięknie udekorowany będzie ozdobą naszego stołu.
Składniki na biszkopt czekoladowy :
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 duża łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
5 jajek + 2 żółtka
3 duże, płaskie łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Białka ubijamy mikserem, w dużej misce na sztywno. Wsypujemy cukier i dalej ubijając wlewamy żółtka, następnie olej i mąki wymieszane z kakao i proszkiem. Po wsypaniu mąk biszkopt delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Pieczemy 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 * C.
Upieczony biszkopt poznamy po lekkim odstawaniu ciasta od ścianek formy.
Biszkopt studzony oraz dzielimy na trzy blaty.
Poncz do nasączania biszkoptu :
1 szklanka słodkiej herbaty
3 łyżki likieru orzechowego
Masa czekoladowa :
300 ml śmietany 30%
1 płaska łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklance gorącej wody
2 cukry waniliowe
150 g czekolady deserowej
2 białka
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. W drugiej misce ubijamy bardzo zimną śmietanę z cukrami waniliowymi na sztywno. Czekoladę łamiemy na kawałki, ogrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści. Do ubitej śmietany dodajemy ubite białka, miksujemy robotem, następnie wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę i czekoladę, dokładnie wszystko mieszamy. Masę odkładamy na 10 minut do lodówki.
Dodatkowo :
150 g czekolady deserowej, rozpuszczonej w mikrofalówce
1-2 kafelki (użyłam zwykłe ścienne, ślizgie )zamrożone w zamrażalniku
1/2 pomarańczy pokrojonej na kawałki
Przygotowanie :
Pierwszy blat biszkoptu umieszczamy na dnie tortownicy, nasączamy ponczem, wykładamy część masy, rozsmarowujemy. Kładziemy drugi blat, nasączamy i masa, oraz ostatni blat ciasta, nasączamy, lekko dociskamy i rozsmarowujemy pozostałą część masy. Ciasto schładzamy w lodówce około 1-2 godzin. Ciasto wyciągamy z tortownicy.
Na zamrożony kafelek szybko rozsmarowujemy 2 łyżki płynnej czekolady, wyrównujemy nożem, wycinamy prostokąt i ścinamy płat czekolady która już zdążyła zastygnąć. Owijamy nią biszkopt i czynność powtarzamy wyciągając drugą kafelke z zamrażarki a poprzednią znowu zamrażamy. Wierzch tortu również dekorujemy płatami czekolady lekko je falując. Na koniec układamy pomarańcze i posypujemy cukrem pudrem.
Tort przechowujemy w lodówce. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/12/tort-czekoladowy.html