Wykonanie
Uwielbiam aksamitne i lekkie serniczki, ten właśnie taki jest, z musem
dyniowym wyszedł pyszniutki.Upiekłam go na półkruchym, lekko wysokim spodzie, z dodatkiem
orzechów. Myślę że świetne będzie również ciasto z
ciastek owsianych lub oreo. Wybór zależy od nas. Polecam serniczek
dyniowy bo jest rewelacyjny.

CIASTO :1 szklanka
mąki pszennej 130 g1/2 szklanka
orzechów mielonych ( dowolnych )1
jajko2 łyżki
cukru2 płaskie łyżki ciemnego
kakao100 g miękkiego
masła1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia.Z podanych składników zagniatamy półkruche ciasto. Odkładamy je do lodówki na 30 minut.
SER :1 kg
sera trzykrotnie mielonego, wiaderkowego5
jajek1 szklanka musu z dyni1 szklanka
cukru2
cukry waniliowe1
budyń waniliowy bez
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej5 łyżek
olejuŻółtka ucieramy mikserem z
cukrami na puch, dodajemy mus z dyni, dalej miksując dodajemy
ser,
budyń z
mąką a na koniec ubitą na sztywno pianę z
białek. Masę delikatnie mieszamy tak aby
białka zbytnio nie opadły,POLEWA :150 g
czekolady białej1/4 szklanki
mleka1 łyżeczka
żelatyny2 duże łyżki
mleka w proszkumielone
orzechy do posypania ciasta ( u mnie
pistacje i
nerkowce )
Mleko i
czekoladę ogrzewamy w garnku ( nie gotujemy ), mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się
czekolady. Dodajemy
żelatynę do gorącej polewy, już nie ogrzewamy, jeszcze chwilkę mieszamy aż
żelatyna się rozpuści. Na koniec wsypujemy
mleko w proszku, mieszamy aż składniki się połączą. Masę studzimy.PRZYGOTOWANIE :Tortownicę wykładamy folią aluminiową, na dno równomiernie rozkładamy schłodzone ciemne ciasto ( możemy je rozwałkować jakby było za twarde po schłodzeniu ).
Spodu nie podpiekamy, więc wylewamy na ciasto całą masę
serową.Sernik pieczemy w niższej temperaturze w piekarniku 170 * C, przez 1 h (unikniemy wtedy spieczenia, zbytniego wyrastania i opadania ciasta).Studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach około 2 godziny, ja zostawiłam ciasto w piekarniku kilka godzin. Wtedy ładnie osiadł a nie opadł.Odpinamy brzegi tortownicy, odkrawamy zbytnio wystające ranty sernika, o ile będą nierówne. Na sernik wylewamy już zimną, białą polewę, lekko ją wyrównując ( jest już gęsta ). Brzegi ciasta posypujemy
orzechami. Ciasto chłodzimy w lodówce do momentu całkowitego zastygnięcia polewy.

