ßßß Cookit - przepis na ROLADKI WIEPRZOWE Z POREM W SOSIE SEROWYM

ROLADKI WIEPRZOWE Z POREM W SOSIE SEROWYM

nazwa

Wykonanie

Roladki a może zraziki to fajny pomysł na obiad i nie tylko, farsz z pory i marchewki wyszedł rewelacyjny, delikatny i lekko słodkawy. Świetnie smakują na zimno jak i na gorąco, polne pysznym, serowym sosem z odrobiną koperku to dopiero danie. Polecam.
SKŁADNIKI : na sześć rolad
1 kg schabu bez kości (6 plastrów schabu bez kości,lub chudej szynki )
1 por
1 duża marchew, obrana i starta na tarce jarzynowej
1 łyżka masła
1 jajko
sól, pieprz, słodka papryka
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
2 duże łyżki mąki
olej do podpieczenia mięsa
wykałaczki
SKŁADNIKI NA SOS :
około 3 szklanki wody
1 serek topiony kremowy 100g
odrobina jarzynki do smaku
pół kostki rosołowej
sól, pieprz
odrobina magi do smaku
koperek drobno pokrojony około 1 łyżka
1 łyżka mąki rozmieszana z wodą
PRZYGOTOWANIE :
Pokrojony w plastry, umyty i osuszony schab rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z każdej strony sola, pieprzem i papryka.
Por przecinamy wzdłuż, myjemy i drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy por, czosnek i startą marchew, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Mieszamy i dusimy około 5-10 minut aż por zmięknie a płyny odparują.
Farsz przekładamy do miseczki, kiedy ostygnie wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
Na rozbite kotlety rozkładamy po łyżce farszu, lekko go rozsmarowując. Zwijamy roladki spinając je wykałaczkami.Gotowe zraziki posypujemy z każdej strony mąką.
Na patelni rozgrzewamy olej, około 5 łyżek i podpiekamy rolady z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Przekładamy je do większego garnka wraz z powstałymi sokami z pieczenia, wlewamy wodę, dodajemy kostkę rosołową, jarzynkę i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Zrazy wyciągamy na talerz, po przestygnięciu wyciągamy z nich wykałaczki.
Sos jest już trochę zredukowany, (gdyby było go mało, dolewamy wody) teraz dodajemy do niego pokrojony serek, przyprawy i koperek.
Delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż serek się rozpuści. Sos jest już gotowy, w razie konieczności, zagęszczamy go mąka rozmieszaną z woda. Do sosu wkładamy rolady, mieszamy i gotowe.
Podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą i dowolną surówką.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/12/roladki-wieprzowe-z-porem-w-sosie-srowym.html