Wykonanie
Roladki a może zraziki to fajny pomysł na obiad i nie tylko, farsz z
pory i
marchewki wyszedł rewelacyjny, delikatny i lekko słodkawy. Świetnie smakują na zimno jak i na gorąco, polne pysznym,
serowym sosem z odrobiną
koperku to dopiero danie. Polecam.

SKŁADNIKI : na sześć rolad1 kg
schabu bez kości (6 plastrów
schabu bez kości,lub
chudej szynki )1
por1 duża
marchew, obrana i starta na tarce jarzynowej1 łyżka
masła1
jajkosól,
pieprz,
słodka papryka2 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę2 duże łyżki
mąkiolej do podpieczenia
mięsawykałaczkiSKŁADNIKI NA SOS :około 3 szklanki
wody1
serek topiony kremowy 100godrobina jarzynki do smakupół
kostki rosołowejsól,
pieprzodrobina
magi do smaku
koperek drobno pokrojony około 1 łyżka1 łyżka
mąki rozmieszana z
wodąPRZYGOTOWANIE :Pokrojony w plastry, umyty i osuszony
schab rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z każdej strony
sola,
pieprzem i
papryka.
Por przecinamy wzdłuż, myjemy i drobno kroimy.Na patelni rozgrzewamy
masło, dodajemy
por,
czosnek i startą
marchew, doprawiamy odrobiną
soli i
pieprzu. Mieszamy i dusimy około 5-10 minut aż
por zmięknie a płyny odparują.Farsz przekładamy do miseczki, kiedy ostygnie wbijamy
jajko i dokładnie mieszamy.Na rozbite kotlety rozkładamy po łyżce farszu, lekko go rozsmarowując. Zwijamy roladki spinając je wykałaczkami.Gotowe zraziki posypujemy z każdej strony
mąką.Na patelni rozgrzewamy
olej, około 5 łyżek i podpiekamy rolady z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Przekładamy je do większego garnka wraz z powstałymi
sokami z pieczenia, wlewamy
wodę, dodajemy
kostkę rosołową, jarzynkę i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Zrazy wyciągamy na talerz, po przestygnięciu wyciągamy z nich wykałaczki.
Sos jest już trochę zredukowany, (gdyby było go mało, dolewamy
wody) teraz dodajemy do niego pokrojony
serek,
przyprawy i
koperek.Delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż
serek się rozpuści.
Sos jest już gotowy, w razie konieczności, zagęszczamy go
mąka rozmieszaną z
woda. Do sosu wkładamy rolady, mieszamy i gotowe.Podajemy z
ziemniakami,
ryżem,
kaszą i dowolną surówką.Smacznego.


