Wykonanie
Pomysł na obiad troszkę odmienny,zamiast zwykłych
schabowych wypróbowałam przepis na dietetyczne roladki ze
schabu z
serem feta i świeżym
ogórkiem.Samo przygotowanie mało pracochłonne a roladki bardzo pyszne.Dodajemy do rolad przeważnie
ogórka kiszonego ale świeży
ogórek(czego wcześniej nie próbowałam) i odrobina
mięty nadaje równie pyszny smak potrawie.

SKŁADNIKI : na 6 roladek6 kotletów
schabowych bez kości200 g
sera fety Pilos1
ogórek średniej wielkości,obrany,pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony w kostkę1
cebulakilka gałązek
mięty2 ząbki
czosnkupieprzolej do podpieczenia
mięsa2
marchewkiSOS :40 g
masła40 g
mąki1/2 szklanki
wody lub troszkę więcej
sól,
pieprz,jarzynkaDODATKOWO:wykałaczkifolia spożywczaPRZYGOTOWANIE :
Mięso myjemy,osuszamy,następnie zawijamy w folię i cienko rozbijamy tłuczkiem do
mięsa.
Ser fetę rozgniatamy w miseczce widelcem,doprawiamy
pieprzem.Dodajemy
cebulkę pokrojoną drobno,przeciśnięty
czosnek i
ogórka oraz pokrojone listki
mięty.Dokładnie mieszamy.Na kotlety wykładamy farsz,zwijamy,spinając je wykałaczką.Pieczemy na patelni natłuszczonej
olejem,z obu stron(2-3 minuty każda) aż ładnie się zrumienią.Powstały sos z pieczenia zostawiamy do zrobienia sosu.Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego,dokładamy obrane i pokrojone w słupki
marchewki,przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy 20-30 minut w temperaturze 180 * C.Do garnka wrzucamy
masło,wlewamy powstały sos z
pieczenia mięsa(łącznie z podpieczonym sosem,który należy zdrapać)doprawiamy,
pieprzem i jarzynką.Dolewamy 1/2 szklanki
wody,zagotowujemy.
Mąkę należy rozmieszać w odrobinie
wody.Stopniowo dolewamy do garnka,mieszając regulujemy gęstość
sosu pieczeniowego.Gdyby powstały grudki,sos przecieramy przez sitko.Z roladek wyciągamy wykałaczki,wykładamy na talerz,dokładając upieczone
marchewki,polewamy sosem.Podajemy ciepłe z
ziemniakami,
pieczywem,
ryżem i ulubioną surówką.
