Wykonanie
Znudziły się Wam klasyczne pierogi ruskie? Zastąpcie
biały ser bryndzą. Efekt jest nieziemski.
potrzebne składniki:Ciasto:1 kg
mąki,2
jajka,szczypta
soli,1 łyżka
oleju1 szklanka gorącej
wody.Farsz:250 g
bryndzy,8
ziemniaków,1
cebula,suszony
czosnek niedźwiedzi,
sól,
pieprz,1 łyżka
masła.Ugotowane
ziemniaki wraz z
bryndzą mielimy, dodajemy podsmażoną na
maśle cebulkę, doprawiamy.Farsz dokładnie wyrabiamy.Do
mąki dodajemy
sól i
jajka, chwilę zagniatamy, gdy
jajka połączą się z
mąką zaparzamy ciasto gorącą
wodą i wyrabiamy, aż
zrobi się miękkie i elastyczne. Zostawiamy je na chwilę aby gluten zaczął pracować.Ciasto wałkujemy, wycinamy kłóka, nakładamy farsz i sklejamy.
Gotujemy w osolonej wodzie przez 7 minut od wypłynięcia.
I jemy :)