Wykonanie
Piersi z kurczaka świetnie nadają się do zapiekania z dodatkiem sezonowych warzyw i beszamelu
mięso wyszło bardzo pyszne.Myślę że tak przygotowana zapiekanka to świetna alternatywa kiedy brakuje nam pomysłu na obiad a czasu nie mamy na dłuższe przesiadywanie w kuchni.Polecam to pyszne i lekkie danie.
SKŁADNIKI :2 duże
piersi z kurczakamały
jogurt naturalny 200 ml2 ząbki
czosnkusól,
ostra papryka w proszku,jarzynka do smaku1 mała
cukinia1
czerwona papryka2
pomidory1
cebula3 łyżki
oleju do podpieczenia warzyw
SOS BESZAMELOWY :1 duża łyżka
masła naturalnego2 łyżki
mąki pszennej1 szklanka
mleka1 ząbek przeciśniętego
czosnkusól,
pieprzW garnku rozpuszczamy
masło,wsypujemy
mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką,od razu wlewamy
mleko(musimy bardzo szybko mieszać aby nie powstały nam grudki).Sos przyprawiamy
solą,
pieprzem i
czosnkiem,cały czas mieszamy.Sos bardzo szybko gęstnieje więc przygotowuje się go bardzo szybko.PRZYGOTOWANIE :
Piersi z kurczaka myjemy,osuszamy,kroimy na grube paski.Przekładamy do miski i przyprawiamy
solą,
papryką,przeciśniętym
czosnkiem oraz dodajemy
jogurt.Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na około 1-3 godziny.Warzywa kroimy na mniejsze kawałki,przekładamy na patelnię z
olejem,przyprawiamy i pieczemy do momentu aż płyny odparują.Przekładamy je na dno naczynia żaroodpornego na to układamy kawałki
mięsa i polewamy
sosem beszamelowym.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C,pieczemy 30-40 minut (gdy sos zacznie się przypiekać,zmniejszamy temperaturę).
Mięso jest bardzo kruche,soczyste a warzywa przepyszne.Polecam tą prostą i pyszną zapiekankę.