Dziś zapraszam na lekki, wiosenny obiad.Piersi kurczaka zapiekane z warzywami,serem i sosem beszamelowym.Dla miłośników zapiekanek prawdziwa uczta.Składniki:500 g piersi z kurczaka2 ząbki czosnku1 mała czerwona cebula1/2 papryki czerwonej1/2 cukinii1/2 brokuła15 dkg sera żółtego (najlepiej 2 rodzaje)sól i pieprzsos beszamelowy1 łyżka masła1 łyżka mąki pszennej300 ml mlekasól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowejSposób wykonania:Mięso oczyścić. Grubsze kawałki rozciąć wzdłuż na pół. Oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na dnie naczynia do zapiekania (spód naczynia można posmarować masłem).Warzywa pokroić w grubszą kostkę. Wyłożyć na mięso i posolić. Ser zetrzeć na tarce. Przykryć nim warzywa. Przygotować sos.Masło roztopić w garnuszku z grubym dnem. Wsypać mąkę. Dobrze wymieszać i smażyć około 1 minuty. Odstawić z ognia i dolać część mleka. Wymieszać, by nie powstały grudki. Postawić z powrotem na ogniu i mieszać aż sos zgęstnieje. Czynność powtórzyć z pozostałym mlekiem. Dodać sól, pieprz biały i gałkę muszkatołową.Sos wylać na wierzch zapiekanki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temp. 180C.Smacznego :)