Wykonanie
Cukinia faszerowana to proste w przygotowaniu i pyszne danie a można nadziewać ją na wiele sposobów. Dzisiaj polecam fajny pomysł na nadzianie jej
brązowym ryżem i warzywami tymi które znalazłam w mojej lodówce.
Cukinia zapiekana jest idealna na obiad lub wykwintną, pyszną kolację.
SKŁADNIKI :4
młode cukinie,średniej wielkości2 woreczki ugotowanego
ryżu,u mnie brązowy1
czerwona papryka3
pomidory1
cebula1
marchewka1
papryczka chili1
kostka rosołowa1 kostka
twarogu 200 g2
jajka1/2 szklanki
wody3-4 łyżki
olejusól,
pieprz,
ostra papryka3 ząbki
czosnku15 dkg
żółtego seraPRZYGOTOWANIE :
Cukinię należy przekroić na pół,za pomocą łyżki należy dokładnie wydrążyć miąższ (środek
cukinii).Miąższ z pestkami wyrzucamy a resztę kroimy.Następnie kroimy w kostkę
cebulę i podpiekamy ją na
oleju,dodajemy pokrojone i obrane z skórki
pomidory,miąższ
cukinii oraz
papryki(pozbawione gniazd nasiennych,pokrojone) i startą
marchew.Wrzucamy kostkę
bulionową,smażymy 5 minut,mieszając.Dolewamy
wodę i dusimy 15 minut.Kiedy płyny znacznie się zredukują wsypujemy ugotowany
ryż,dodajemy przeciśnięty
czosnek i przyprawiamy do smaku.Mieszamy aż składniki się połączą.Zdejmujemy z ognia,kiedy farsz lekko przestygnie wbijamy dwa
jajka,dodajemy
twaróg,mieszamy.Farszem nadziewamy
cukinię,układamy w naczyniu do zapiekania lub blaszce,przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w nagrzanym piekarniki do 170-180 * C,przez 40 minut.Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię aluminiową,posypujemy startym
żółtym serem, pieczemy 5 minut.Wyjmujemy blaszkę,podajemy
cukinie gorące.Smacznego.