Wykonanie
Leczo z
cukinią jest bardzo pyszne i szybkie w wykonaniu.Podane z świerzym
pieczywem ucieszy nie jedną osobę.
SKŁADNIKI :1 duża
cukinia2
czerwone papryki1-2
cebule1 kilogram dojrzałych
pomidorówsól,
pieprz,
kostka rosołowado smaku
ostra papryka w proszkuodrobina
oleju1 szklanka
wodyPrzygotowanie :
Cukinię obieramy,wydrążamy gniazda nasienne (ja użyłam
młodej cukinii bez pestek).
Papryki również pozbawiamy gniazd nasiennych,
pomidory parzymy w wrzątku,zdejmujemy skórkę.
Cebulę obieramy,wszystko kroimy w kostkę.W garnku podpiekamy na
oliwie cebulę,dodajemy pokrojoną
paprykę i
cukinię.Chwilkę podsmażamy,co jakiś czas mieszając.Dodajemy
pomidory,
kostkę rosołową i wlewamy
wodę.Przykrywamy i dusimy aż warzywa zmiękną.Przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
papryką.Gdyby leczo było zbyt wodniste należy je lekko zagęścić
mąką rozmieszaną z
wodą.Smacznego .