ßßß Cookit - przepis na PUSZYSTY I PYSZNY PLACEK Z JEŻYNAMI

PUSZYSTY I PYSZNY PLACEK Z JEŻYNAMI

nazwa

Wykonanie

Ciasto z owocami zawsze świetnie smakuje i pięknie pachnie. Dzisiaj zrobiłam prosty a jak pyszny placek z jeżynami, owoce możemy dodać dowolne np. borówki, maliny, truskawki. Przepis na to ciasto jest bardzo stary i często przewija się na blogach.
SKŁADNIKI
CIASTO KRUCHE :
3 i 1/2 szklanki mąki tortowej
250 g margaryny
4 łyżki cukru pudru
6 żółtek
2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
500 g jeżyn lub borówek
LEKKA PIANA WANILIOWA :
6 białek
1 szklanka cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżek oleju
Sposób przygotowania :
Składniki na kruche ciasto(oprócz kakao i owoców) przekładamy do miski,zagniatamy elastyczne ciasto.Dzielimy je na dwie części w proporcji 3/4 i 1/4.Do większej części dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy ciasto.Formujemy dwa wałki,zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 1-2 godziny.
Białka ubijamy na sztywno,dalej ubijając wsypujemy cukier i cukier waniliowy,mieszamy około 2 minut,wlewamy olej,wsypujemy budynie i dokładnie mieszamy.
Blaszkę o średnicy 30 / 24 wykładamy papierem do pieczenia.Zamarznięte ciasto kakaowe ścieramy na tarce o dużych oczkach i rozkładamy na dno blaszki,wylewamy na nie pianę,rozkładamy umyte owoce.Na jeżyny ścieramy drugą,jasną część ciasta,równomiernie rozsypujemy.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-180 * C, na 50-55 minut.Placek bardzo ładnie rośnie jednak podczas studzenia lekko opadnie co jest naturalne przy pieczeniu ciast z pianą.
Pyszne,puszyste ciasto jest gotowe,smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/08/puszysty-i-pyszny-placek-z-jezynami.html