Wykonanie
Ciasto z
owocami zawsze świetnie smakuje i pięknie pachnie. Dzisiaj zrobiłam prosty a jak pyszny placek z
jeżynami,
owoce możemy dodać dowolne np.
borówki,
maliny,
truskawki. Przepis na to ciasto jest bardzo stary i często przewija się na blogach.
SKŁADNIKICIASTO KRUCHE :3 i 1/2 szklanki
mąki tortowej250 g
margaryny4 łyżki
cukru pudru6
żółtek2 płaski łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki ciemnego
kakao500 g
jeżyn lub
borówekLEKKA PIANA WANILIOWA :6
białek1 szklanka
cukru2 opakowania budyniu
waniliowego bez
cukru1
cukier waniliowy1 łyżka
soku z cytryny5 łyżek
olejuSposób przygotowania :Składniki na kruche ciasto(oprócz
kakao i
owoców) przekładamy do miski,zagniatamy elastyczne ciasto.Dzielimy je na dwie części w proporcji 3/4 i 1/4.Do większej części dodajemy
kakao i dokładnie zagniatamy ciasto.Formujemy dwa wałki,zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 1-2 godziny.
Białka ubijamy na sztywno,dalej ubijając wsypujemy
cukier i
cukier waniliowy,mieszamy około 2 minut,wlewamy
olej,wsypujemy budynie i dokładnie mieszamy.Blaszkę o średnicy 30 / 24 wykładamy papierem do pieczenia.Zamarznięte ciasto
kakaowe ścieramy na tarce o dużych oczkach i rozkładamy na dno blaszki,wylewamy na nie pianę,rozkładamy umyte
owoce.Na
jeżyny ścieramy drugą,jasną część ciasta,równomiernie rozsypujemy.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-180 * C, na 50-55 minut.Placek bardzo ładnie rośnie jednak podczas studzenia lekko opadnie co jest naturalne przy pieczeniu ciast z pianą.Pyszne,puszyste ciasto jest gotowe,smacznego.