ßßß Cookit - przepis na kruche z budyniową pianką i truskawkami

kruche z budyniową pianką i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Lekkie ciasto w sam raz do popołudniowej herbatki. Łatwo się robi, nie może się nie udać. Możemy użyć każdego rodzaju owoców, u mnie w wersji kakaowej, w sezonie oczywiscie z truskawkami. Wszyscy mysleli, że to sernik- rzeczywiście tak wygląda.
Jedyną trudnością przy przygotowaniu była konsystencja ciasta- Musiało byc około godziny w zamrażarce, żeby dało się zetrzeć na tarce. Poza tym wszystko szybko i sprawnie. Zniknęło też bardzo szybko.Robiłam w tortownicy o średnicy 26 cm.
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyzki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżki kakao
Zagniatamy szybko kruche ciasto, dzielimy na dwie nierówne części, mrozimy około godzinę. Na wyłożoną papierem blaszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach wiekszą część ciasta. Podpiekamy około 20 minut w 190*C i studzimy.
Pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1/2 szklanki oleju
Dodatkowo: 30 dag truskawek pokrojonych na ćwiartki
Gdy spód wystygnie przygotowujemy piankę. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy po łyżce cukier i cukier waniliowy. Nastepnie miksując wsypujemy proszek budyniowy i cienką strużką wlewamy olej. Piankę przekładamy na podpieczony spód, wykładamy truskawki i scieramy resztę ciasta. Pieczemy jeszcze około 40 minut w 190*C.
Po wystydzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/05/kruche-z-budyniowa-pianka-i-truskawkami.html