ßßß
Lekkie ciasto w sam raz do popołudniowej herbatki. Łatwo się robi, nie może się nie udać. Możemy użyć każdego rodzaju owoców, u mnie w wersji kakaowej, w sezonie oczywiscie z truskawkami. Wszyscy mysleli, że to sernik- rzeczywiście tak wygląda.Jedyną trudnością przy przygotowaniu była konsystencja ciasta- Musiało byc około godziny w zamrażarce, żeby dało się zetrzeć na tarce. Poza tym wszystko szybko i sprawnie. Zniknęło też bardzo szybko.Robiłam w tortownicy o średnicy 26 cm.Ciasto:2,5 szklanki mąki250 g margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyzki cukru pudru5 żółtek2 łyżki kakaoZagniatamy szybko kruche ciasto, dzielimy na dwie nierówne części, mrozimy około godzinę. Na wyłożoną papierem blaszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach wiekszą część ciasta. Podpiekamy około 20 minut w 190*C i studzimy.Pianka:5 białek1 szklanka cukru2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru1/2 szklanki olejuDodatkowo: 30 dag truskawek pokrojonych na ćwiartkiGdy spód wystygnie przygotowujemy piankę. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy po łyżce cukier i cukier waniliowy. Nastepnie miksując wsypujemy proszek budyniowy i cienką strużką wlewamy olej. Piankę przekładamy na podpieczony spód, wykładamy truskawki i scieramy resztę ciasta. Pieczemy jeszcze około 40 minut w 190*C.Po wystydzeniu posypujemy cukrem pudrem.