Wykonanie
Lekkie ciasto w sam raz do popołudniowej
herbatki. Łatwo się robi, nie może się nie udać. Możemy użyć każdego rodzaju
owoców, u mnie w wersji
kakaowej, w sezonie oczywiscie z
truskawkami. Wszyscy mysleli, że to sernik- rzeczywiście tak wygląda.Jedyną trudnością przy przygotowaniu była konsystencja ciasta- Musiało byc około godziny w zamrażarce, żeby dało się zetrzeć na tarce. Poza tym wszystko szybko i sprawnie. Zniknęło też bardzo szybko.Robiłam w tortownicy o średnicy 26 cm.Ciasto:2,5 szklanki
mąki250 g
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyzki
cukru pudru5
żółtek2 łyżki
kakaoZagniatamy szybko kruche ciasto, dzielimy na dwie nierówne części, mrozimy około godzinę. Na wyłożoną papierem blaszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach wiekszą część ciasta. Podpiekamy około 20 minut w 190*C i studzimy.Pianka:5
białek1 szklanka
cukru2 opakowania budyniu
waniliowego bez
cukru1/2 szklanki
olejuDodatkowo: 30 dag
truskawek pokrojonych na ćwiartkiGdy spód wystygnie przygotowujemy piankę.
Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy po łyżce
cukier i
cukier waniliowy. Nastepnie miksując wsypujemy proszek budyniowy i cienką strużką wlewamy
olej. Piankę przekładamy na podpieczony spód, wykładamy
truskawki i scieramy resztę ciasta. Pieczemy jeszcze około 40 minut w 190*C.Po wystydzeniu posypujemy
cukrem pudrem.