ßßß

Składniki:Kruche:2,5 szklanki mąki pszennej250 g margaryny zimnej2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukru pudru5 żółtekMąkę przesiać na stolnicę. Margarynę pokroić na małe kawałki i wrzucić do mąki. Dodać proszek, cukier i żółtka. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części: 60% i 40%. Każdą zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinę do zamrażarki. Na spód formy zetrzeć tą większą część ciasta na tarce o grubych oczkach. Wykleić. Podpiec w temperaturze 180 st. C przez ok 20 minut. Wystudzić.Pianka:5 białek1 szklanka cukru1 opakowanie cukru waniliowego2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru0,5 szklanki olejuDodatkowo:wiśnietruskawkicukier puder do posypki - opcjonalnieUbić białka na sztywno, powoli dodawać cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy. Dobrze wymieszać, by się rozpuścił. Strużką wlać olej, miksując do połączenia.Na wystudzony spód ciasta wyłożyć pianę i gęsto układać owoce. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 180 st. C. przez około 40 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.