Wykonanie
Świąteczny jadłospis nie obędzie się bez pysznej
strucli makowej pełnej
bakalii i słodkiego lukru ma pyszny aksamitny smak prawdziwy zapach Świąt Bożego Narodzenia..




SkładnikiCIASTO:65 dag
mąki pszennej tortowej1 czubata łyżka
kakao35 g świeżych
drożdży350 ml
mleka 3,2%1 łyżeczka mielonej
skórki pomarańczowej120 g
cukru½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka
cukru waniliowego2
jajka70 g
margaryny "
Palma w złotym opakowaniu" Bielmarszczypta
soliMASA MAKOWA:1,5 szklanki suchego
maku400 ml
mleka3
cukru pudru trzcinowego2 łyżki
miodu1
jajko1 łyżka
rodzynek1 łyżka
skórki pomarańczowej kandyzowanej1 łyżka pokrojonych
suszonych moreli1 łyżka mielonych
orzechów włoskicholejek migdałowyLUKIER:1
białko1 szklanka
cukru pudru trzcinowegokilka kropel
aromatu cytrynowego lub
migdałowegoskórka pomarańczowa kandyzowana do posypaniaSposób przygotowaniaCIASTO:
Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½ szklanki i wkruszyć
drożdże oprószyć łyżeczką
mąki odstawić rozczyn na 5 minut do podrośnięcia.
Mąkę wymieszać w misce z
solą oraz
cukrem, wbić
jajka, dodać pastę
waniliową, wlać
mleko oraz rozpuszczone lekko ciepłe
masło lub
margarynę i zaczyn, wyrobić dokładnie ciasto ręką, odłożyć 1/3 ciasta i wyrobić w osobnej misce z
kakao,oprószyć delikatnie
mąką przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce.

MASA MAKOWA: Suchy
mak zalać gorącym
mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do
mięsa, dodać
miód,całe
jajko cukier oraz
bakalie i
olejek migdałowy wymieszać.

PRZYGOTOWANIE
STRUCLI: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki,z ciasta ciemnego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na
białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem rozsmarować równomiernie masę
makową -zostawiając około 2 cm od brzegów, całość zawijamy formując roladę okręcamy w papier pergaminowy i kładziemy do blaszki do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.Pieczemy około 35 minut w temp 170*c- to zależy od naszego piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku się nie klei.

LUKIER:
Białko jaja ubić na sztywną pianę dodać przesiany
cukier puder oraz olejek zmiksować na gładki lśniący
lukier, udekorować zimne
strucle, posypać skórką z
pomarańczy.Z tego przepisu wychodzą 2
strucelki.Życzę smacznego...:-)