ßßß
Składniki:MASA25 dag maku1/2 szkl. mleka4 łyżki cukru8 dag margaryny2 łyżki miodu2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowejgarść rodzynekgarść posiekanych orzechów włoskichgarść płatków migdałowych2 jajka1 łyżka kakao1 łyżka tartej bułkiolejek migdałowy2 łyżki powidełCIASTO1/2 kg mąki5 dag drożdży2 jajka20 dag margaryny2 łyżki cukru pudru2 łyżki cukru waniliowego3/4 szkl. kwaśnej śmietany 18%szczypta soli
Sposób przygotowania:Mak zalej wrzącym mlekiem, doprowadź do wrzenia i gotuj aż mleko odparuje. Wystudź, odcedź i zmiel dwukrotnie. Wrzuć do rondla, dodaj cukier, margarynę, miód i bakalie. Wszystko razem przesmaż. Wystudź.Do wystudzonego maku dodaj ubite z kakao jajka, bułkę tartę, olejek i powidła. Dokładnie wymieszaj.
Drożdże rozrób z 1 łyżką cukru pudru. Dodaj trochę śmietany. Odstaw na chwilę. Mąkę, 1 łyżkę cukru pudru, cukier waniliowy wysyp na stolnicę, dodaj 1 jajko i 1 żółtko, margarynę, resztę śmietany oraz drożdże i posiekaj nożem. Zagnieć na aksamitną masę i podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj. Ciasto posmaruj roztrzepanym białkiem. Wyłóż masę makową. Zroluj strucla i zawiń w papier do pieczenia. Piecz 1 godz. 15 minut w 180 st. z termoobiegiem.Przed podaniem polukruj.