Wykonanie
Przepis na tego makowca jest z nami trzeci rok. Ponownie czekam na niego z niecierpliwością. Pieczemy go raz w roku, by smakował... idealnie... Masa makowa pełna jest
bakalii, ciasto jest kruche, pachnące
drożdżami... Tak powinien smakować makowiec na Boże Narodzenie...

Składniki:MASA25 dag
maku1/2 szkl.
mleka4 łyżki
cukru8 dag
margaryny2 łyżki
miodu2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej2 łyżki kandyzowanej
skórki cytrynowejgarść
rodzynekgarść posiekanych
orzechów włoskichgarść
płatków migdałowych2
jajka1 łyżka
kakao1 łyżka
tartej bułkiolejek migdałowy2 łyżki powidełCIASTO1/2 kg
mąki5 dag
drożdży2
jajka20 dag
margaryny2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
cukru waniliowego3/4 szkl. kwaśnej
śmietany 18%szczypta
soli
Sposób przygotowania:
Mak zalej wrzącym
mlekiem, doprowadź do wrzenia i gotuj aż
mleko odparuje. Wystudź, odcedź i zmiel dwukrotnie. Wrzuć do rondla, dodaj
cukier,
margarynę,
miód i
bakalie. Wszystko razem przesmaż. Wystudź.Do wystudzonego
maku dodaj ubite z
kakao jajka,
bułkę tartę, olejek i powidła. Dokładnie wymieszaj.
Drożdże rozrób z 1 łyżką
cukru pudru. Dodaj trochę
śmietany. Odstaw na chwilę.
Mąkę, 1 łyżkę
cukru pudru,
cukier waniliowy wysyp na stolnicę, dodaj 1
jajko i 1
żółtko,
margarynę, resztę
śmietany oraz
drożdże i posiekaj nożem. Zagnieć na aksamitną masę i podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj. Ciasto posmaruj roztrzepanym
białkiem. Wyłóż masę
makową. Zroluj
strucla i zawiń w papier do pieczenia. Piecz 1 godz. 15 minut w 180 st. z termoobiegiem.Przed podaniem polukruj.

Tak przygotowaną masę możesz też wykorzystać jako nadzienie do drożdżówek, do makiełek...