ßßß
 
            
         Żeby zacząć dobrze dzień, trzeba zjeść porządne śniadanie - o tym wiedzą wszyscy, ale nie każdy stosuje się do tego zalecenia :) Dziś mam więc dla Was propozycję na wspaniałe, przepyszne śniadanie - Szakszukę - na które powinniście znaleźć 15 minut przed wyjściem do pracy czy szkoły, a zapewniam Was, że będziecie najedzeni i pełni energii przez cały poranek :)Shakshouka to danie popularne w Tunezji, Izraelu, Egipcie czy Maroku i oznacza potocznie "wielki bałagan". I tak też prezentuje się na talerzu, ale jest to bardzo apetyczny bałagan :)Śniadanko składa się z dwóch podstawowych składników, które z reguły mamy w kuchni pod ręką: pomidorów i jajek oraz kilku przypraw (w oryginale również ze świeżej papryki, ale ją pominęłam, by jeszcze uprościć wszystko). Szakszukę możecie dowolnie modyfikować o dodatek sera, np. koziego lub gorgonzoli (albo zwykłego żółtego), papryki, brokułów, bekonu lub dobrej kiełbasy. Ja najbardziej lubię wersję podstawową, a smak oraz zapach, który się unosi podczas przygotowania tego śniadania są nieziemskie.A w weekend, kiedy nie trzeba się nigdzie spieszyć, taki początek dnia to dopiero prawdziwa uczta dla zmysłów :) Spróbujcie koniecznie!SKŁADNIKI (dla 1-2 osób):2 duże pomidory (lub 1 puszka krojonych pomidorów)2 jajka1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżeczka masła (opcjonalnie)1/2 średniej cebuli1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki słodkiej papryki1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki lub bazylii albo oreganosól i pieprz do smaku1/2 łyżeczki kminu rzymskiego - opcjonalnie (nie mylić z kminkiem)odrobina płatków chili (opcjonalnie)WYKONANIE:Pomidory nakrój leciutko od dołu na krzyż i sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne i pokrój je w kostkę (jeśli używasz pomidorów z puszki - pomiń ten krok).Na średniej wielkości patelni rozgrzej oliwę (i masło - opcjonalnie) i zeszklij na tym pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj starty lub poszatkowany czosnek i pomidory (razem z sokiem, który z nich wyciekł lub z puszki).Dosyp przyprawy, zamieszaj i smaż całość około 3-5 minut.Do powstałego sosu wbij po jajku, posól i popieprz je. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość aż białko jajek się zetnie, a żółtko pozostanie płynne (jeśli wolisz ścięte żółtko, duś jajka dłużej). Gotowe danie podawaj najlepiej ze świeżym pieczywem, bagietką lub bułką. Smacznego!
Żeby zacząć dobrze dzień, trzeba zjeść porządne śniadanie - o tym wiedzą wszyscy, ale nie każdy stosuje się do tego zalecenia :) Dziś mam więc dla Was propozycję na wspaniałe, przepyszne śniadanie - Szakszukę - na które powinniście znaleźć 15 minut przed wyjściem do pracy czy szkoły, a zapewniam Was, że będziecie najedzeni i pełni energii przez cały poranek :)Shakshouka to danie popularne w Tunezji, Izraelu, Egipcie czy Maroku i oznacza potocznie "wielki bałagan". I tak też prezentuje się na talerzu, ale jest to bardzo apetyczny bałagan :)Śniadanko składa się z dwóch podstawowych składników, które z reguły mamy w kuchni pod ręką: pomidorów i jajek oraz kilku przypraw (w oryginale również ze świeżej papryki, ale ją pominęłam, by jeszcze uprościć wszystko). Szakszukę możecie dowolnie modyfikować o dodatek sera, np. koziego lub gorgonzoli (albo zwykłego żółtego), papryki, brokułów, bekonu lub dobrej kiełbasy. Ja najbardziej lubię wersję podstawową, a smak oraz zapach, który się unosi podczas przygotowania tego śniadania są nieziemskie.A w weekend, kiedy nie trzeba się nigdzie spieszyć, taki początek dnia to dopiero prawdziwa uczta dla zmysłów :) Spróbujcie koniecznie!SKŁADNIKI (dla 1-2 osób):2 duże pomidory (lub 1 puszka krojonych pomidorów)2 jajka1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżeczka masła (opcjonalnie)1/2 średniej cebuli1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki słodkiej papryki1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki lub bazylii albo oreganosól i pieprz do smaku1/2 łyżeczki kminu rzymskiego - opcjonalnie (nie mylić z kminkiem)odrobina płatków chili (opcjonalnie)WYKONANIE:Pomidory nakrój leciutko od dołu na krzyż i sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne i pokrój je w kostkę (jeśli używasz pomidorów z puszki - pomiń ten krok).Na średniej wielkości patelni rozgrzej oliwę (i masło - opcjonalnie) i zeszklij na tym pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj starty lub poszatkowany czosnek i pomidory (razem z sokiem, który z nich wyciekł lub z puszki).Dosyp przyprawy, zamieszaj i smaż całość około 3-5 minut.Do powstałego sosu wbij po jajku, posól i popieprz je. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość aż białko jajek się zetnie, a żółtko pozostanie płynne (jeśli wolisz ścięte żółtko, duś jajka dłużej). Gotowe danie podawaj najlepiej ze świeżym pieczywem, bagietką lub bułką. Smacznego!