Wykonanie
            Dzisiaj mam dla Was danie 
rodem z Bułgarii, którą udało mi się odwiedzić w minione wakacje. To propozycja doskonała do podania na zimno lub na ciepło, zatem spokojnie możecie zaserwować swoim gościem ten bałkański smakołyk w Sylwestra. Kebabcze, a właściwie Kebapche (кебапче) jest przygotowywane zazwyczaj z 
wieprzowiny lub 
wołowiny, z dodatkiem przypraw. Tradycyjne kebabcze powinny być grillowane. Nigdy nie są smażone ani pieczone w piekarniku. Potrawa ta jest zasadniczo bułgarskim odpowiednikiem 
serbskich Cevapcici. Oba dania różnią się tylko wielkością serwowanych kawałków 
mięsa.

Składniki:kebabcze:

500g 
wołowego mięsa mielonego1 
jajkopól średniej wielkości 
cebuli1 ząbek 
czosnku1 
papryczka chilli2 łyżeczki 
słodkiej paprykipłaska łyżeczka kuminu (
kminu rzymskiego)
sól, 
pieprztzatziki:1 duży 
ogórek300-350g 
jogurtu greckiego (bardzo gęstego)1 duży ząbek 
czosnkusól, 
pieprzsalsa 
pomidorowo-paprykowa:1 
pomidorpół 
papryczki chilli50g 
natki pietruszkisól, 
pieprzłyżka stołowa 
oliwyłyżka stołowa 
oleju z pestek dyniPrzygotowanie:Przygotowania warto zacząć od sosu i salsy. 
Ogórka myjemy i przekrawamy na pół wzdłuż jego długości. Za pomocą łyżeczki wydrążamy pestki, a następnie ścieramy 
ogórka na tarce o grubych oczkach. Gdy 
ogórek puści dużo 
wody należy go dobrze odcisnąć, aby sos nie był zbyt wodnisty. Do 
ogórka dodajemy przeciśnięty przez praskę 
czosnek. Całość doprawiamy 
solą oraz 
pieprzem. Dodajemy 
jogurt grecki i wszystko mieszamy. Odstawiamy do lodówki. W drugiej miseczce umieszczamy pokrojone w kostkę 
pomidory drobno posiekaną papryczkę i drobno posiekaną 
pietruszkę. Całość polewamy 
oliwą oraz 
olejem z pestek dyni. Doprawiamy 
solą i 
pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Gdy dodatki do 
mięsa są gotowe, przechodzimy do przygotowania kebabczy. Na początek 
cebulę, papryczkę oraz ząbek 
czosnku kroimy w drobną kosteczkę. W misce umieszczamy warzywa, a następnie wbijamy 
jajko oraz dodajemy 
przyprawy: 2 łyżeczki 
słodkiej papryki, płaską łyżeczkę kuminu (
kminu rzymskiego), 
sól oraz 
pieprz. Na koniec dodajemy 
mielone mięso i całość dokładnie mieszamy. Z mieszanki formujemy kotleciki o średnicy około 2cm i długości około 8cm (najlepiej robić to mokrymi rękami). Kebabcze girllujemy na grillu elektrycznym (ewentualnie smażymy na patelni grillowej) przez około 10-12 minut aż będą rumiane, przewracając je kilkakrotnie, aby nie przywarły. Gotowe kotleciki podajemy z wcześniej przygotowanym 
sosem tzatziki oraz salsą z 
pomidorów i 
papryki. Smacznego!

