ßßß Cookit - przepis na Bułgarskie kebabcze z wołowiny

Bułgarskie kebabcze z wołowiny

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was danie rodem z Bułgarii, którą udało mi się odwiedzić w minione wakacje. To propozycja doskonała do podania na zimno lub na ciepło, zatem spokojnie możecie zaserwować swoim gościem ten bałkański smakołyk w Sylwestra. Kebabcze, a właściwie Kebapche (кебапче) jest przygotowywane zazwyczaj z wieprzowiny lub wołowiny, z dodatkiem przypraw. Tradycyjne kebabcze powinny być grillowane. Nigdy nie są smażone ani pieczone w piekarniku. Potrawa ta jest zasadniczo bułgarskim odpowiednikiem serbskich Cevapcici. Oba dania różnią się tylko wielkością serwowanych kawałków mięsa.
Składniki:
kebabcze:
500g wołowego mięsa mielonego
1 jajko
pól średniej wielkości cebuli
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli
2 łyżeczki słodkiej papryki
płaska łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
sól, pieprz
tzatziki:
1 duży ogórek
300-350g jogurtu greckiego (bardzo gęstego)
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz
salsa pomidorowo-paprykowa:
1 pomidor
pół papryczki chilli
50g natki pietruszki
sól, pieprz
łyżka stołowa oliwy
łyżka stołowa oleju z pestek dyni
Przygotowanie:
Przygotowania warto zacząć od sosu i salsy. Ogórka myjemy i przekrawamy na pół wzdłuż jego długości. Za pomocą łyżeczki wydrążamy pestki, a następnie ścieramy ogórka na tarce o grubych oczkach. Gdy ogórek puści dużo wody należy go dobrze odcisnąć, aby sos nie był zbyt wodnisty. Do ogórka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy jogurt grecki i wszystko mieszamy. Odstawiamy do lodówki. W drugiej miseczce umieszczamy pokrojone w kostkę pomidory drobno posiekaną papryczkę i drobno posiekaną pietruszkę. Całość polewamy oliwą oraz olejem z pestek dyni. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Gdy dodatki do mięsa są gotowe, przechodzimy do przygotowania kebabczy. Na początek cebulę, papryczkę oraz ząbek czosnku kroimy w drobną kosteczkę. W misce umieszczamy warzywa, a następnie wbijamy jajko oraz dodajemy przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, płaską łyżeczkę kuminu (kminu rzymskiego), sól oraz pieprz. Na koniec dodajemy mielone mięso i całość dokładnie mieszamy. Z mieszanki formujemy kotleciki o średnicy około 2cm i długości około 8cm (najlepiej robić to mokrymi rękami). Kebabcze girllujemy na grillu elektrycznym (ewentualnie smażymy na patelni grillowej) przez około 10-12 minut aż będą rumiane, przewracając je kilkakrotnie, aby nie przywarły. Gotowe kotleciki podajemy z wcześniej przygotowanym sosem tzatziki oraz salsą z pomidorów i papryki. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/12/bugarskie-kebabcze-z-woowiny.html