Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was danie
rodem z Bułgarii, którą udało mi się odwiedzić w minione wakacje. To propozycja doskonała do podania na zimno lub na ciepło, zatem spokojnie możecie zaserwować swoim gościem ten bałkański smakołyk w Sylwestra. Kebabcze, a właściwie Kebapche (кебапче) jest przygotowywane zazwyczaj z
wieprzowiny lub
wołowiny, z dodatkiem przypraw. Tradycyjne kebabcze powinny być grillowane. Nigdy nie są smażone ani pieczone w piekarniku. Potrawa ta jest zasadniczo bułgarskim odpowiednikiem
serbskich Cevapcici. Oba dania różnią się tylko wielkością serwowanych kawałków
mięsa.
Składniki:kebabcze:
500g
wołowego mięsa mielonego1
jajkopól średniej wielkości
cebuli1 ząbek
czosnku1
papryczka chilli2 łyżeczki
słodkiej paprykipłaska łyżeczka kuminu (
kminu rzymskiego)
sól,
pieprztzatziki:1 duży
ogórek300-350g
jogurtu greckiego (bardzo gęstego)1 duży ząbek
czosnkusól,
pieprzsalsa
pomidorowo-paprykowa:1
pomidorpół
papryczki chilli50g
natki pietruszkisól,
pieprzłyżka stołowa
oliwyłyżka stołowa
oleju z pestek dyniPrzygotowanie:Przygotowania warto zacząć od sosu i salsy.
Ogórka myjemy i przekrawamy na pół wzdłuż jego długości. Za pomocą łyżeczki wydrążamy pestki, a następnie ścieramy
ogórka na tarce o grubych oczkach. Gdy
ogórek puści dużo
wody należy go dobrze odcisnąć, aby sos nie był zbyt wodnisty. Do
ogórka dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Całość doprawiamy
solą oraz
pieprzem. Dodajemy
jogurt grecki i wszystko mieszamy. Odstawiamy do lodówki. W drugiej miseczce umieszczamy pokrojone w kostkę
pomidory drobno posiekaną papryczkę i drobno posiekaną
pietruszkę. Całość polewamy
oliwą oraz
olejem z pestek dyni. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Gdy dodatki do
mięsa są gotowe, przechodzimy do przygotowania kebabczy. Na początek
cebulę, papryczkę oraz ząbek
czosnku kroimy w drobną kosteczkę. W misce umieszczamy warzywa, a następnie wbijamy
jajko oraz dodajemy
przyprawy: 2 łyżeczki
słodkiej papryki, płaską łyżeczkę kuminu (
kminu rzymskiego),
sól oraz
pieprz. Na koniec dodajemy
mielone mięso i całość dokładnie mieszamy. Z mieszanki formujemy kotleciki o średnicy około 2cm i długości około 8cm (najlepiej robić to mokrymi rękami). Kebabcze girllujemy na grillu elektrycznym (ewentualnie smażymy na patelni grillowej) przez około 10-12 minut aż będą rumiane, przewracając je kilkakrotnie, aby nie przywarły. Gotowe kotleciki podajemy z wcześniej przygotowanym
sosem tzatziki oraz salsą z
pomidorów i
papryki. Smacznego!