Wykonanie
Rok 2014 dobiega końca, dlatego nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na coś wyjątkowego, czym będziecie mogli uczcić nadchodzący Nowy Rok:) Dziś mam dla Was wspaniałą propozycję na Sylwestrową imprezę - jeśli zostajecie w domu, urządzacie kolację u siebie lub idziecie do znajomych - na tę noc koniecznie przygotujcie SMÖRGÅSTÅRTA !
Absolutny must have na szwedzkich imprezach i ze Szwecji ten przepis właśnie pochodzi:) Bardzo popularny również w Finlandii i Estonii. Najłatwiejszy tort jaki robiłam, no może zaraz po Torcie z
arbuza :DTort w niecodziennym wydaniu, bo zrobiony z ... kanapek, a dokładnie
chleba tostowego przekładanego całą masą pysznych rozmaitości:
wędzonym łososiem,
jajkiem,
rukolą,
szynką, świeżym
ogórkiem, a także kremowym
serkiem śmietankowym oraz
majonezem i odrobiną ostrej
musztardy. Całość smakuje obłędnie, jestem przekonana, że ten tort stanie się numerem jeden na Waszej imprezie Sylwestrowej! Tort jest bardzo podzielny, świetnie się kroi i bardzo wygodnie je:) A co najważniejsze - przepięknie wygląda na
stole i jest tak prosty do zrobienia - kanapki chyba robić umie każdy, a to jest taka kanapka w wersji XXL:))Świetną sprawą jest również to, że ten tort możecie przygotować dosłownie w każdej chwili z tego co Wam akurat zalega w lodówce, wykorzystując resztki jedzenia i nic się nie zmarnuje. Możecie użyć plastrów
żółtego sera,
salami,
bekonu,
krewetek,
pomidorków koktajlowych,
oliwek,
tuńczyka albo resztek pieczeni z obiadu. Cokolwiek tylko przyjdzie Wam do głowy!
Chleb zawsze możecie zamienić na żytni lub inny ulubiony, każdą zaś jego warstwę przełożyć
smakowym serkiem lub posmarować tylko
majonezem albo - w zdrowszej wersji - domowym pesto. Ten tort wykorzystacie na każdą okazję w ciagu roku, posmakuje także dzieciom!:)Poniżej podaję przykładową wersję
tortu. Ilość i rodzaj składników zależy tylko od Waszego upodobania.SKŁADNIKI:16 kromek
chleba tostowegołosoś wędzony (ok. 150-200 g)
jajka ugotowane na twardo (ok. 4 szt.)
szynka gotowana lub inna
wędlina (ok. 150 g)garść
rukoliserek kremowy (typu Almette, ok. 3 kubeczki po 150 g)
majonez (ok. 4-5 łyżek)
musztarda ostra (ok. 2-3 łyżeczki)SKŁADNIKI DO DEKORACJI:plasterki
rzodkiewkiplasterki
ogórka świeżegoplasterki
cytryny lub
limonkikawałki
łososia wędzonegolistki
pietruszkiświeży
koperekWYKONANIE :Kromki
chleba tostowego obkrój cieniutko ze skórki.Na talerzu ułóż cztery kromki w formie kwadratu. Posmaruj je grubo
serkiem kremowym i ułóż plastry
łososia.Przykryj je kolejnymi czterema kromkami
chleba. Posmaruj średnią warstwą
serka kremowego, posyp drobno posiekaną
rukolą i ułóż na niej plasterki
jajek.
Jajka posmaruj porządnie warstwą
majonezu.Przykryj je kolejną warstwą z czterech kromek
chleba. Następnie posmaruj je cienką warstwą
majonezu, na nim rozmaruj
musztardę i rozłóż posiekaną w cienkie paseczki
szynkę.Całość przykryj ostatnimi kromkami
chleba i wysmaruj wierzch i boki
tortu pozostałym
serkiem. Udekoruj tort według uznania.Tort przechowuj w lodówce, dobrze jest go lekko schłodzić przed podaniem. Gotowe! Smacznego!


