ßßß Cookit - przepis na SMÖRGÅSTÅRTA - SZWEDZKI TORT KANAPKOWY

SMÖRGÅSTÅRTA - SZWEDZKI TORT KANAPKOWY

nazwa

Wykonanie

Rok 2014 dobiega końca, dlatego nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na coś wyjątkowego, czym będziecie mogli uczcić nadchodzący Nowy Rok:) Dziś mam dla Was wspaniałą propozycję na Sylwestrową imprezę - jeśli zostajecie w domu, urządzacie kolację u siebie lub idziecie do znajomych - na tę noc koniecznie przygotujcie SMÖRGÅSTÅRTA ! Absolutny must have na szwedzkich imprezach i ze Szwecji ten przepis właśnie pochodzi:) Bardzo popularny również w Finlandii i Estonii. Najłatwiejszy tort jaki robiłam, no może zaraz po Torcie z arbuza :D
Tort w niecodziennym wydaniu, bo zrobiony z ... kanapek, a dokładnie chleba tostowego przekładanego całą masą pysznych rozmaitości: wędzonym łososiem, jajkiem, rukolą, szynką, świeżym ogórkiem, a także kremowym serkiem śmietankowym oraz majonezem i odrobiną ostrej musztardy. Całość smakuje obłędnie, jestem przekonana, że ten tort stanie się numerem jeden na Waszej imprezie Sylwestrowej! Tort jest bardzo podzielny, świetnie się kroi i bardzo wygodnie je:) A co najważniejsze - przepięknie wygląda na stole i jest tak prosty do zrobienia - kanapki chyba robić umie każdy, a to jest taka kanapka w wersji XXL:))
Świetną sprawą jest również to, że ten tort możecie przygotować dosłownie w każdej chwili z tego co Wam akurat zalega w lodówce, wykorzystując resztki jedzenia i nic się nie zmarnuje. Możecie użyć plastrów żółtego sera, salami, bekonu, krewetek, pomidorków koktajlowych, oliwek, tuńczyka albo resztek pieczeni z obiadu. Cokolwiek tylko przyjdzie Wam do głowy! Chleb zawsze możecie zamienić na żytni lub inny ulubiony, każdą zaś jego warstwę przełożyć smakowym serkiem lub posmarować tylko majonezem albo - w zdrowszej wersji - domowym pesto. Ten tort wykorzystacie na każdą okazję w ciagu roku, posmakuje także dzieciom!:)
Poniżej podaję przykładową wersję tortu. Ilość i rodzaj składników zależy tylko od Waszego upodobania.
SKŁADNIKI:
16 kromek chleba tostowego
łosoś wędzony (ok. 150-200 g)
jajka ugotowane na twardo (ok. 4 szt.)
szynka gotowana lub inna wędlina (ok. 150 g)
garść rukoli
serek kremowy (typu Almette, ok. 3 kubeczki po 150 g)
majonez (ok. 4-5 łyżek)
musztarda ostra (ok. 2-3 łyżeczki)
SKŁADNIKI DO DEKORACJI:
plasterki rzodkiewki
plasterki ogórka świeżego
plasterki cytryny lub limonki
kawałki łososia wędzonego
listki pietruszki
świeży koperek
WYKONANIE :
Kromki chleba tostowego obkrój cieniutko ze skórki.
Na talerzu ułóż cztery kromki w formie kwadratu. Posmaruj je grubo serkiem kremowym i ułóż plastry łososia.
Przykryj je kolejnymi czterema kromkami chleba. Posmaruj średnią warstwą serka kremowego, posyp drobno posiekaną rukolą i ułóż na niej plasterki jajek. Jajka posmaruj porządnie warstwą majonezu.
Przykryj je kolejną warstwą z czterech kromek chleba. Następnie posmaruj je cienką warstwą majonezu, na nim rozmaruj musztardę i rozłóż posiekaną w cienkie paseczki szynkę.
Całość przykryj ostatnimi kromkami chleba i wysmaruj wierzch i boki tortu pozostałym serkiem. Udekoruj tort według uznania.
Tort przechowuj w lodówce, dobrze jest go lekko schłodzić przed podaniem. Gotowe! Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2014/12/smorgastarta-szwedzki-tort-kanapkowy.html