Wykonanie
Dziś światowy dzień pizzy więc celebrujcie pizze :) A ja dziś zapraszam na klasyk.Zrazy z
mięsa mielonego to wspomnienie mojego dzieciństwa. To chyba była jedyna postać
mięsa mielonego, którą tolerowałam. Tym razem urozmaiciłam zrazy dodatkami. Wyszły naprawdę pyszne.

Składniki:500 g chudego
mięsa mielonego wieprzowego (
szynki)1
cebula1
jajkobułka tartamajeraneksól,
pieprz2 ząbki
czosnkumąka do panierowania
olej do smażenia
papryka czerwonaser żółtyogórek korniszonziele angielskieliść laurowymąkaśmietana 18%Sposób wykonania:1.
Cebulę i
czosnek siekamy, rumienimy na
oleju. Do
mięsa dodajemy
cebulę z
czosnkiem, wbijamy
jajko, dodajemy
soli,
pieprzu,
majeranku i tyle
bułki tartej, by masa była zwarta.2.
Mięso porcjujemy na 6 części, każdą rozpłaszczamy, dajemy pasek
ogórka korniszonego, pasek
papryki i
ser żółty, formujemy podłużne pulpety i dokładnie zlepiamy.3.
Mięso obtaczamy w
mące, obsmażamy na rumiano na
oleju. Obsmażone zrazy przekładamy do rondelka, zalewamy gorącą (!)
wodą 1 cm powyżej
mięsa, dodajemy
liść laurowy i
ziele angielskie. Gotujemy 15 minut.4. W misce mieszamy 2-3 łyżki
mąki z 2-3 łyżkami
śmietany i zimną
wodą. Wyjmujemy
mięso z gotującego się
wywaru. Do
wywaru wlewamy mieszankę
mąki i
śmietany, mieszamy, ponownie wkładamy
mięso. Doprawiamy
solą i
pieprzem, podgrzewamy do momentu, aż się sos zagotuje.Smacznego!!!