ßßß
Składniki na gulasz:0,5kg wołowiny1 czerwona papryka1 duża cebulasól, pieprz2 łyżki olejuliść laurowy, ziele angielskie2 łyżki mąkiśmietana 18%pół łyżeczki ostrej papryki1 czerwona paprykaPlacki:1kg ziemniaków1 jajkokilka łyżek mąki ziemniaczanej (3-4)łyżeczka soliDodatkowo:kawałek żółtego seraWołowinę kroimy w niedużą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Następnie dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy przekrojoną na ćwiartki cebulę, 2 listki laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego, oprószamy solą i pieprzem i dusimy, aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia w razie potrzeby uzupełniamy wodę.Z papryki usuwamy nasiona i kroimy ją w nieduże paseczki. Dodajemy do mięsa i dusimy, aż zmięknie. Jeśli chcemy, możemy zagęścić powstały sos mąką. Na koniec wyrzucamy liście laurowe, dodajemy ostrą paprykę i kilka łyżek śmietany i doprawiamy jeszcze do smaku, jeśli istnieje taka potrzeba.Gdy gulasz się gotuje przygotowujemy ciasto na placki – obieramy ziemniaki i cebulę i trzemy na niedużych oczkach tarki lub w robocie kuchennym. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajko i sól. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.Placki przekładamy gulaszem, składamy na pół, oblewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.Smacznego