Wykonanie
To chyba najpyszniejsze ciasto jakie do tej
pory robiłam. Urzeka nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. I wcale nie jest tak pracochłonne, na jakie wygląda.

Składniki:Ciasto jasne:6
białek1,5 szklanki
cukru1 szklanka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
octu1/2 szklanki
oleju rzepakowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaCiasto ciemne:6
żółtek2 całe
jajka6 łyżek
cukru4 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao1/3 szklanki
oleju rzepakowegoKrem:1 i 2/3 szklanki
mleka1
budyń waniliowy /
śmietankowy2 łyżki
cukru1
cukier waniliowy1 kostka
miękkiej margarynyGalaretka:2
galaretki (u mnie
wiśniowe)2 łyżki
cukru1/2 litra
wodyNapar
kawowy:1 łyżka
kawy rozpuszczalnej1 łyżka
cukru1 szklanka
wody (można dodać
alkoholu amaretto)+ okrągłe
biszkopty+ polewa

Sposób wykonania:1. Ciasto jasne:
białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać
cukier. Ubijać, aż
cukier się rozpuści. Następnie delikatnie mieszając, dodać
ocet,
olej, proszek i
mąkę.2. Ciasto ciemne:
żółtka i cale
jajka utrzeć z
cukrem na puch, delikatnie mieszając dodać
olej,
mąkę, proszek i
kakao.3. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem, a
potem na przemian wykładać ciasto raz ciemne, raz jasne i delikatnie zamieszać widelcem. Piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.4. Krem: Szklankę
mleka zagotować z
cukrami, a resztę
mleka wymieszać z
budyniem. Na gotujące się
mleko wlać
budyń. Po zagotowaniu ostudzić.
Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny
budyń.5.
Galaretki:
Wodę zagotować, dodać
cukier, a
potem galaretki. Odstawić do lekkiego stężenia.6. Napar: Z podanych składników zrobić napar i wystudzić.7. Przełożyć ciasto (od dołu)1 blat ciasta (można lekko nasączyć zimnym naparem z
herbaty)połowa kremuokrągłe
biszkopty nasączone w naparze
kawowymtężąca
galaretka (odstawić całość do stężenia, a
potem kładziemy pozostałe warstwy)reszta kremublat ciastadowolna polewa (u mnie
kakaowa)8. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.Smacznego!!!