Wykonanie
Ciasto dwa w jednym, czyli
mak plus
ser :) Przepis znalazłam na jednym z blogów.
Składniki:Spód:1,5 szklanki
mąki1/2 kostki
margaryny1/2 szklanki
cukru pudru1
żółtkoMak:1/2 kg
maku2
jajka + 1
białko jajka1 szklanka
cukru pudru1
cukier waniliowy2 łyżki
bułki tartejaromat migdałowy lub
rumowybakalie wedle uznania
Ser:1 kg
sera1 szklanka
cukru pudru1/2 kostki
masła5
jajek2-3 łyżki
skórki pomarańczowejolejek pomarańczowy1
cukier waniliowySposób przygotowania:1. Z podanych składników na spód ciasta, zagnieść ciasto, zawinąć w woreczek i schłodzić. Następnie wyłożyć na blaszkę i podpiec 15 minut w 180 st. C. Wystuszić.2.
Mak sparzyć, dwukrotnie zemleć.
Żółtka utrzeć z
cukrem pudrem. Dodać olejek,
bakalie i
bułkę tartą.
Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą
makową.3.
Ser dwukrotnie zemleć,
masło utrzeć z
cukrem na puch, dodawać po jednym
żółtku, a
potem partiami
ser nie przerywając mieszania. Dodać
skórkę pomarańczową, olejek, a na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z
białek.4. Na podpieczony spód wyłożyć masę
makową, równomiernie rozłożyć, a na
mak ser.5. Całość piec przez 60 minut w 180 st. C.6. Ostudzone ciasto udekorować wedle uznania - użyłam
mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli
wodnej i zielonego
kokosu.Smacznego!!!Źródło: Domowa kuchnia Aniki
Przy okazji życzę wszystkim tu zaglądającym wesołych, pogodnychi zdrowych Świąt Wielkiej Nocy!