Wykonanie
To co „mamine” zawsze lepiej smakuje. Z Seromakowcem też tak jest – najlepiej smakuje z przepisu mamy, która co roku serwuje to ciasto z okazji świąt.Seromakowiec, to po prostu sernik z
makiem, z dużą ilością
bakalii, ale jak to mówią najprostsze bywa najlepsze.
SkładnikiNa ciasto:1,5 szklanki
mąki1
żółtko0,5 szklanki
cukru0,5 kostki
margaryny (miękkiej)2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNa masę
makową:1 szt. puszki gotowego
maku2 łyżki
cukru wanilinowego2 łyżki
tartej bułkikilka kropli
aromatu migdałowego lub
rumowegobakalie:
rodzynki,
orzechy włoskie, łyżka
skórki pomarańczowej,
płatki migdałowe (według waszych upodobań)Na masę
serową:1 kg
sera (opak. gotowego
zmielonego sera)5
jajek1 szklanka
cukru pudru0,5 kostki
masła (miękkiego)2 opakowania budyniu
śmietankowego bez
cukru2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej2 łyżki
cukru wanilinowego2 łyżki
rodzynekCiasto: Z
mąki,
margaryny,
żółtka,
cukru i
proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Wyrobić na gładko. Podzielić na dwie części. Do pierwszej części dodać
kakao połączyć i zagnieść - odstawić na 1 godzinę do lodówki. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość blachy. Masa makowa: Wymieszać wszystkie składniki razem.Masa serowa:
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym
żółtku stale ucierając, a następnie dodawać partiami
ser nie przerywając ucierania,
budyń śmietankowy. Następnie dodać do masy
skórkę pomarańczową i
cukier wanilinowy,
rodzynki. Wymieszać. na koniec ubić na sztywno
białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką z masą
serową.Na rozwałkowane ciasto na blasze, wyłożyć masę
makową, wyrównać, a na nią wylać masę
serową. Powierzchnię wygładzić. Z ciasta
kakaowego zrobić kruszonkę i posypać po całej powierzchni.Piec w temperaturze 180˚C przez około 60 minut.
SMACZNEGO!