Wykonanie
Po raz pierwszy w życiu robiłam jagodzianki. Przepis, który znalazłam na jednym z blogów okazał się strzałem w dziesiątkę. Nie zamierzam korzystać z innych przepisów - ten jest po prostu idealny! Myślę, że przepis na ciasto można wykorzystać do robienia wielu innych bułeczek z różnorakim nadzieniem :)
Składniki:Ciasto:pół kg
mąki2
jajka50 g
drożdżypół szklanki
cukru pudru1 czubata łyżka
margaryny lub
masła1 szklanka
mlekaszczypta
soliNadzienie:20-25 dag
jagód1 czubata łyżka
bułki tartej2 łyżki
cukru kryształu1
cukier waniliowy+ 1
jajko i odrobina
mleka do posmarowania
bułeklukier lub
cukier puder na wierzch bułeczek
Sposób przygotowania:1. W misce
drożdże rozcieramy z łyżką
cukru pudru i łyżką
mąki. Mieszamy je z ciepłym
mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.2.
Jajka ubijamy mikserem z
cukrem pudrem.3. Do miski z wyrośniętym rozczynem dodajemy
mąkę i
sól, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy
jajka z
cukrem i roztopioną letnią
margarynę, mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki (ok.10 minut). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.4.
Jagody oczyszczamy i płuczemy. Odsączamy. Następnie mieszamy
owoce z resztą składników na nadzienie.5. Kiedy ciasto podrośnie, odrywamy po niewielkim kawałku, rozpłaszczamy w dłoniach , nakładamy ok. 1 łyżkę farszu i starannie zlepiamy. Jeśli ciasto się lepi do rąk to smarujemy ręce odrobiną
oleju.
Bułki układamy na wytłuszczonej blaszce (u mnie na papierze do pieczenia). Przykrywamy ściereczką, by
bułki podrosły. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.6.
Jajko mieszamy z odrobiną
mleka i smarujemy każdą
bułkę. Pieczemy do momentu, aż bułeczki się ładnie zarumienią.7. Po upieczeniu możemy posypać
bułki cukrem pudrem lub je polukrować.
8. Jeśli ktoś lubi
lukier cytrynowy to wystarczy pół szklanki
cukru pudru dobrze wymieszać z
sokiem z cytryny (3-4 łyżki soku). Gotowym lukrem smarujemy bułeczki i odstawiamy do wysuszenia.9. Z podanego przepisu wyszło mi 12 bułeczek. 9 upiekło się na blaszce, a 3 w keksówce :)
Smacznego :)Źródło: Przy
kuchennym stole