Wykonanie
Te jagodzianki były pierwszymi jakie zrobiłam w życiu i niespodziewanie wyszły idealne. Wyglądały jak ze sklepu i smakowały świetnie i to nie jest moje zdanie, tylko tych, którzy je widzieli i jedli :) Zrobiłam je z kruszonką i
lukierem, gdyż postawnowiłam, że pójdę na całość :D
Przepis na ok 16 sztuk:ciasto:- 500g.
mąki pszennej- 1/2 szkl.
cukru-2
jajka-1 czubata łyzka
masła lub
margaryny-szczypta
soli-1 szkl.
mleka- 5 dag.świeżych
drożdżynadzienie:-500g.
jagód-1 op.
cukru waniliowego- 2 łyżki
cukru-1 łyżka
bułki tartejkruszonka:- 100g.
mąki-50g.
masła- 50g.
cukru pudru-1 op.
cukru waniliowegolukier(na oko, jesli ktos chce gęstszy to więcej
cukru):-15 łyżek
cukru pudru-łyżka gorącej
wody-łyżka
soku z cytrynyMąkę przesiać przez sitko,przygotować rozczyn z
drożdży; do 1 szkl.ciepłego
mleka wkruszyć
drożdże,dodać 1 łyżkę
mąki i 1 łyżkę
cukru,wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Jajka ubić z
cukrem.
Masło rozpuścić i zostawić, aby przestygło.Do przesianej
mąki dodać ubite
jajka,
drożdże,
sól i chłodne
masło.Ugnieść ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia(powinno podwoić swoją objętość)Umyte
jagody połączyć z resztą składnikówGdy ciasto podwoi swoją objętość można robić jagodzianki. Oderwać po małym kawałku ciasta,spłaszczyć na ręce i łyżką nakładać na środek
jagody.Zlepić starannie,aby nadzienie nie wyciekło,poukładać jagodzianki na blaszce w odstępach i zostawić ponownie do wyrośnięcia.Posmarować rozmąconym
jajkiem i posypać kruszonką.Wstawić do nagrzanego piekarnika -180 stopni i piec aż sie zarumienią. Po upieczeniu możemy polać delikatnie lukrem.
DrożdżeMasłoJajka ubite z
cukremCiasto, które podwoiło swoją objętość
Jagodziana
Rosnące jagodziany
Kruszonka
Jagodziany gotowe do skonsumowania :)
Bo uśmiech nic nie kosztuje, mimo, że czasami nie ma do niego powodu
Smacznego!