ßßß
Przepis na ok 16 sztuk:ciasto:- 500g.mąki pszennej- 1/2 szkl.cukru-2 jajka-1 czubata łyzka masła lub margaryny-szczypta soli-1 szkl.mleka- 5 dag.świeżych drożdżynadzienie:-500g.jagód-1 op.cukru waniliowego- 2 łyżki cukru-1 łyżka bułki tartejkruszonka:- 100g.mąki-50g.masła- 50g.cukru pudru-1 op.cukru waniliowegolukier(na oko, jesli ktos chce gęstszy to więcej cukru):-15 łyżek cukru pudru-łyżka gorącej wody-łyżka soku z cytrynyMąkę przesiać przez sitko,przygotować rozczyn z drożdży; do 1 szkl.ciepłego mleka wkruszyć drożdże,dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru,wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.Jajka ubić z cukrem.Masło rozpuścić i zostawić, aby przestygło.Do przesianej mąki dodać ubite jajka,drożdże,sól i chłodne masło.Ugnieść ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia(powinno podwoić swoją objętość)Umyte jagody połączyć z resztą składnikówGdy ciasto podwoi swoją objętość można robić jagodzianki. Oderwać po małym kawałku ciasta,spłaszczyć na ręce i łyżką nakładać na środek jagody.Zlepić starannie,aby nadzienie nie wyciekło,poukładać jagodzianki na blaszce w odstępach i zostawić ponownie do wyrośnięcia.Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.Wstawić do nagrzanego piekarnika -180 stopni i piec aż sie zarumienią. Po upieczeniu możemy polać delikatnie lukrem.Drożdże