ßßß

Składniki:3-3,5 szklanki mąki1 szklanka cukru1 szklanka mleka15 dag masła / margaryny3 jaja5 dag świeżych drożdżycukier waniliowy10 dag dowolnych bakaliitłuszcz i bułka tarta do formySposób wykonania:1. Mleko lekko podgrzać z cukrem i cukrem waniliowym, wlać do mąki, dodać rozkłócone jajka i całość wymieszać.2. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i połączyć z ciastem. Całość zagnieść, a na końcu dodać roztopione i lekko przestudzone masło / margarynę, wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.3. Wyrośnięte ciasto wymieszać z bakaliami, przełożyć do foremki keksowej posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 15 minut.4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w 180 st.C.5. Upieczone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!!!
Źródło: Ciasta domowe, nr 5/2008, Biblioteczka Poradnika Domowego