ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy wianek i koszyczek wielkanocny

Drożdżowy wianek i koszyczek wielkanocny

nazwa

Wykonanie

Dalsza cześć moich weekendowych wypieków drożdżowych, jak na pierwszy raz to musicie przyznać że poszło mi całkiem nieźle. A najfajniejsze jest w tym to że koszyczek można zjeść co bardzo ucieszyło moją córcie, która od razu złapała za rączkę koszyczka. Powtórkę z drożdżowych wypieków będę robić w czwartek, bo jak tu nie zanieś takie cudeńka na święcenie na ołtarz.
Składniki:
5 szklanek mąki
1/4 opakowania drożdży czyli 2,5 dag
250 ml mleka
1/4 szklanki cukru
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1/4 kostki margaryny
Mąkę przesiewamy. Odkładamy jedną szklankę mąki, a do reszty dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku, cukier, cukier waniliowy, masło i jajka.
Składniki na ciasto................................
Całość wyrabiamy mikserem z odpowiednimi końcówkami na gładkie ciasto, a następnie przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ciasto po wyrobieniu...........................................................
Ciasto po wyrośnięciu.............................................................
Podrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy z pozostałą szklanką mąki tak długo aż przestanie się lepić do ścianek naczynia.
Ciasto z mąką........................................................
Wyrobione ciasto wykładamy na podsypany mąka blat i dzielimy na pół.
Na blacie....................................................................................
Wianek
Jeną połowę ciasta dzielimy na trzy równe części.
Dzielone na trzy..........................................................
Z każdej części uformować wałeczek długości około 50 cm.
Wałeczki..........................................................................
Końcówki wałeczków łączymy razem.
Łączenie wałeczków...............................................................
I zaplatamy tradycyjny warkocz.
Zaplatanie warkocza................................................
Warkocz.......................................................................
Warkocz formujemy na kształt wianka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, dokładnie łącząc końce warkocza.
Wianek przed pieczeniem......................................................
Wianek przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Wianek pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez 30 minut. Upieczony na złoto-brązowy kolor wianek odstawiamy do ostygnięcia.
Drożdżowy wianek......................................................
Drożdżowy wianek świątecznie...................................................
I jeszcze raz.............................................................................
Drożdżowy koszyczek
Drugą część ciasta dzielimy na pół, jedną połowę dzielimy na trzy równe części, robimy wałeczki na długość 50 cm.
Wałeczki na koszyczek..............................................................................
Wałeczki łączymy końcami.
Po złączeniu........................................................
I zaplatamy z nich tradycyjny warkocz.
Zaplatanie................................................................................
Warkocz.............................................................
Druga część ciasta dzielimy na pół. Z jednej połowy robimy spód koszyczka czyli robimy kulę, którą spłaszczamy na wielkość złożonego razem drutu, który przykrywamy ciastem na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce jak na zdjęciu poniżej.
Złączony drucik........................................................................
Drucik przykryty ciastem na spód koszyczka......................................
Zrobionym wcześniej warkoczem robimy koszyczek tak jak na zdjęciu poniżej.
Warkocz z ciasta ułożony na spodzie koszyczka i wokół drutu...................
Pozostałe ciasto wałkujemy w cienki wałeczek, którym oplatamy drut tworzący rączkę koszyczka.
Z oplecioną rączką koszyczka..........................................................
Gotowy koszyczek przykrywamy i odkładamy na 15 minut. Koszyczek pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez 30 minut. Koszyczek po upieczeniu powinien mięć piękny złotawo-brązowy kolor.
Koszyczek po upieczeniu..............................................................
Koszyczek po ostudzeniu dekorujemy zieleniną i świątecznymi figurkami, u mnie cudeńka z poprzedniego wpisu. Smacznego !!!
Drożdżowy koszyczek..................................................................
I jeszcze raz.......................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2011/04/Drozdzowy-wianek-i-koszyczek-wielkanocny.html