ßßß
1 szklanka mleka2 czubate łyżki ciemnego kakao(musi być dobrego gatunku)1 czubata łyżka cukru1 łyżeczka cukru waniliowego3 jajka1 szklanka cukru pudru1,5 szklanki mąki tortowej2 łyżki bułki tartej2 łyżki roztopionego masła20 g świeżych drożdżytłuszcz do wysmarowania foremkicukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIECukier waniliowy, cukier i kakao mieszamy i zalewamy gotującym się mlekiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.Cukier puder i jajka mieszamy w malakserze na gładką masę. Nie przerywając mieszania dodajemy stopniowo pokruszone drożdże, zimne kakao, mąkę przesianą razem z bułką tartą oraz roztopione masło. Kiedy składniki się połączą, przelewamy do foremki wysmarowanej masłem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55-60 minut. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.Smacznego :)


