Wykonanie
Przedstawiam dziś mój sekret na świeży chlebek. Tak powstały chlebek- placuszki nie wysychają, są świeże i wilgotne przez dwa tygodnie!Najczęściej podaje go z
kawą inką lub
mlekiem.
Składniki:½ kg
mąki2/3 szklanki
mleka10 dag
cukru pudru2
jaja8 dag
masła½
cukru waniliowego4 dag
drożdżyWykonanie:
Żółtaka rozrobić w letnim
mleku, dodać
mąkę, stopione
masło, rozrobione z czterema łyżkami
drożdże i
cukry. Wyrobić gęste ciasto i zmieszać z ubitą pianą z
białek.
Ciasto związać w ściereczkę wrzucić do
wody w misce.
Gdy ciasto wypłynie zrobić trzy placki.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.Z placków możemy zrobić piramidę, smarując dowolnym powidłem lub
bitą śmietaną.