ßßß Cookit - przepis na Chlebek długoterminowy

Chlebek długoterminowy

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam dziś mój sekret na świeży chlebek. Tak powstały chlebek- placuszki nie wysychają, są świeże i wilgotne przez dwa tygodnie!
Najczęściej podaje go z kawą inką lub mlekiem.
Składniki:
½ kg mąki
2/3 szklanki mleka
10 dag cukru pudru
2 jaja
8 dag masła
½ cukru waniliowego
4 dag drożdży
Wykonanie:
Żółtaka rozrobić w letnim mleku, dodać mąkę, stopione masło, rozrobione z czterema łyżkami drożdże i cukry. Wyrobić gęste ciasto i zmieszać z ubitą pianą z białek.
Ciasto związać w ściereczkę wrzucić do wody w misce.
Gdy ciasto wypłynie zrobić trzy placki.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.
Z placków możemy zrobić piramidę, smarując dowolnym powidłem lub bitą śmietaną.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/12/chlebek-dugoterminowy.html