ßßß Cookit - przepis na Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

nazwa

Wykonanie

...na dziko według przepisu Macieja Kuronia. Wyśmienity, pyszny - można o nim pisać w samych superlatywach:)
Składniki:
60 dag mięsa wołowego na gulasz
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
czarny pieprz w ziarenkach
ziele angielskie
liście laurowe
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany
wywar z kostki
pieprz, ewentualnie sól
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, wysuszyć, obsmażyć na oleju.
2. W rondelku zrumienić cebulę i czosnek, dodać mięso i zalać wodą.
3. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach oraz obie papryki. Dusić, aż mięso będzie miękkie, w międzyczasie dolewać wody.
4. W miseczce rozrobić śmietanę z mąką i odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu, zagotować i przyprawić do smaku.
5. Gulasz podałam do ziemniaków i surówki z marchewki i jabłka.
Smacznego!!!
Źródło: Nina w kuchni
Poniżej kilka widokówek z naszych krótkich lipcowych wypadów wakacyjnych:)
Krzyżtopór - Ujazd
Baranów Sandomierski
Szumy nad Tanwią - Susiec
Kazimierz Dolny
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/07/gulasz-woowy.html