Wykonanie
...na dziko według przepisu Macieja Kuronia. Wyśmienity, pyszny - można o nim pisać w samych superlatywach:)
Składniki:60 dag
mięsa wołowego na gulasz1 duża
cebula2 ząbki
czosnkuczarny pieprz w ziarenkach
ziele angielskieliście laurowe1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku1/2 łyżeczki
ostrej papryki w proszku1 łyżka
mąki1 łyżka
śmietanywywar z kostki
pieprz, ewentualnie
sólSposób przygotowania:1.
Mięso umyć, wysuszyć, obsmażyć na
oleju.2. W rondelku zrumienić
cebulę i
czosnek, dodać
mięso i zalać
wodą.3. Dodać
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz w ziarenkach oraz obie
papryki. Dusić, aż
mięso będzie miękkie, w międzyczasie dolewać
wody.4. W miseczce rozrobić
śmietanę z
mąką i odrobiną zimnej
wody. Wlać do sosu, zagotować i przyprawić do smaku.5. Gulasz podałam do
ziemniaków i surówki z
marchewki i
jabłka.Smacznego!!!Źródło:
Nina w kuchniPoniżej kilka widokówek z naszych krótkich lipcowych wypadów wakacyjnych:)
Krzyżtopór - Ujazd
Baranów Sandomierski
Szumy nad Tanwią - Susiec
Kazimierz Dolny