ßßß Cookit - przepis na Gulasz wołowy na dziko wg Macieja Kuronia

Gulasz wołowy na dziko wg Macieja Kuronia

nazwa

Wykonanie

Dobry gulasz wołowy (nieco inny od tradycyjnego domowego - przynajmniej takiego, który ja zapamiętałam z domu - dzięki dodatkowi wina). Danie na chłodne dni. Mam jedno zastrzeżenie - za małoooo sosu. Przepis Macieja Kuronia "Kuchnia polska. Kuchnia Rzeczypospolitej wielu narodów".
Składniki:
1 kg wołowiny bez kości (u mnie 85 dkg)
2 cebule (u mnie 1 b. duża - po obraniu 380 gram)
4 ząbki czosnku
10 ziaren czarnego pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
250 ml wywaru mięsnego
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany (dałam dwie łyżeczki płynnej śmietanki 18%)
100 g tłuszczu do smażenia
sól, pieprz
[od siebie dodałam kilka duszonych grzybów]
Wykonanie:
Mięso oczyszczamy z błon, płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy mięso z wszystkich stron, dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie plasterki i smażymy razem przez ok. 10 minut, następnie dodajemy posiekany lub rozgnieciony czosnek. Dolewamy połowę wywaru, wino oraz liście laurowe, ziele angielskie, paprykę ostrą oraz słodką, a także pieprz w ziarnach. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając i uzupełniając sos wywarem. Gdy mięso jest już miękkie (ok. 1 godz) doprawiamy sos mąką zmieszaną ze śmietaną (oczywiscie smietanę trzeba zahartowac, w tym celu w szklance mieszamy mąkę i smietanę, dodajemy kilka lyzek gorącego sosu, mieszamy dokladnie - by nie bylo grudek, wlewamy tę zaprawę do sosu i zagotowujemy) oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Przy okazji zahaczylam o akcję "Gotujemy po polsku!", której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2009/11/gulasz-woowy-na-dziko-wg-macieja.html