Wykonanie
Zapraszam na pyszne ciasto
truskawkowe z
kawową pianką. Polecam gorąco! Smakuje wybornie :)

Składniki:
Biszkopt:4
jajka3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 jasny
budyńszczypta
soliMasa truskawkowa:500 g
truskawek (mogą być mrożone)330 ml
śmietanki 30%3 łyżki
cukru pudru5 łyżeczek
żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki
wody ( można
żelatynę zastąpić
truskawkową galaretką)Pianka
cappuccino:400 ml
mleka2
śnieżki4 łyżki dowolnego
cappuccino1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej (można pominąć, ja dodałam ponieważ lubię aromat
kawy)3 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki
wodypół tabliczki
gorzkiej czekolady (pominęłam)

Sposób przygotowania:1. Robimy
biszkopt: ubijamy
białka ze szczyptą
soli, następnie dodajemy
cukier,
żółtka, ubijamy, a na koniec dodajemy
proszek do pieczenia,
mąkę i proszek budyniowy.
Biszkopt pieczemy "do suchego patyczka". Studzimy.2.
Truskawki myjemy i miksujemy na gładko. Schłodzoną
śmietanę ubijamy, dodajemy
cukier i
truskawki, a na końcu zimną
żelatynę i całość mieszamy. (Jeśli używamy
galaretki, to powinna być ona tężejąca). Kiedy masa zacznie tężeć to wykładamy ją na
biszkopt.3.
Mleko gotujemy, do gorącego
mleka wsypujemy
kawę rozpuszczalną i
cappuccino i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego schłodzenia. Do
mleka dodajemy
śnieżki i ubijamy. Na koniec wlewamy
żelatynę i tężącą piankę wykładamy na masę
truskawkową.*Jeśli zdecydujemy się użyć
czekolady to musimy ją najpierw rozpuścić w kąpieli
wodnej, dolewamy do niej 200 ml
mleka i
kawę cappuccino, mieszamy i chłodzimy.
Potem dolewamy 200 ml zimnego
mleka, dajemy
śnieżki i ubijamy, a na koniec
żelatyna. W ten sposób wyjdzie nam masa
kawowo-czekoladowa.4. Ciasto chłodzimy w lodówce przez minimum 12 godzin. Przed podaniem posypujemy tatrą
gorzką czekoladą.

Smacznego :)Źródło: Wielkie żarcie