Wykonanie
To
francuskie ciasto będzie wspaniałym ukoronowaniem świątecznego posiłku. Przepis znaleziony w książce z francuskimi wypiekami i deserami.

SKŁADNIKI: na ciasto:1/2 szklanki
mąki tortowej1/4 szklanki naturalnego
kakao w proszku1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczka
soli1/2 szklanki
cukru3 duże
jajka lub 4 małe1/4 szklanki tłustego
mlekacukier puder na nadzienie:szklanka
śmietany kremówki2 łyżeczki
cukru na polewę:szklanka
śmietany kremówki140g
gorzkiej czekolady30 g
masłado dekoracji:
cukier puderozdoby z masy cukrowej na masę
cukrową:4 łyżeczki
żelatyny70 ml zimnej
wody3 łyżeczki
Planty250 dag
cukru pudrubarwniki: zielony, czerwony i
kakaoPRZYGOTOWANIE:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach 40x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
kakao i
solą. Ubić
cukier z
żółtkami na lekką, puszysta masę. Na przemian dodawać do niej sypkie składniki i
mleko. W osobnym naczyniu ubić na sztywno biała. Dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć na blaszkę i piec 15-20 minut aż stwardnieje. Czystą ścierkę kuchenną oprószyć obficie
cukrem pudrem. Wyłożyć na nią upieczone ciasto. Usunąć papier do pieczenia. W razie potrzeby wyrównać brzegi. Zrolować ciasto razem z ściereczką wzdłuż dłuższego
boku. Pozostawić podwiniętym brzegiem do dołu do wystygnięcia.Ubić kremówkę z
cukrem na sztywna masę. Rozwinąć ciasto i posmarować je
bitą śmietaną. Pozostawić brzegi około 2cm. Ponownie zwinąć ciasto. Umieścić na półmisku podwiniętym brzegiem do dołu.Polewa:W rondelku umieścić kremówkę,
czekoladę i
masło. Energicznie mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić. Stężałą polewą posmarować wierzch i boki rolady. Udekorować ozdobami z masy cukrowej i oprószyć
cukrem pudrem.Masa cukrowa: 4 łyżeczki
żelatyny zalać 70 ml zimnej
wody. Odstawić na ok. 5 min. Umieścić
żelatynę w kąpieli
wodnej i uważnie obserwować aż zacznie się rozpuszczać. Dodać 3 łyżki
Planty. Zanim tłuszcz się całkowicie rozpuści zdjąć z ognia. Dodawać stopniowo
cukier puder aż masa będzie plastyczna. Masę podzielić na części dodając do każdej inny barwnik. formować ozdoby.