Wykonanie
Kolejną propozycją z udziałem
truskawek jest
kakaowa tarta. Delikatny kruchy spód, wypełniony delikatną panna cottą, a całość udekorowane czerwonymi królowymi lata, czyli
truskawkami.

Ilość porcji: Cała forma od tartySkładniki:Na kruchy spód:250g
mąki150g masła/margaryny50g
cukru pudru3 łyżki
kakao1 łyżka
cukru wanilinowego1
jajko1 łyżka
wodySzczypta
soliPanna cotta:Półtora szklanki
mlekaPół szklanki
śmietanki kremówki 30%2 czubate łyżeczki
żelatyny¼ szklanki
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowegoDodatkowo: około 0,5 kg
truskawek,
cukier puder do posypania tartyNa blat wysypujemy
mąkę,
kakao,
sól oraz
cukier i
cukier wanilinowy. Dodajemy pokrojone
masło i całość wyrabiam rękami. Kiedy z ciasta zaczną formować się okruchy dodajemy
jajko oraz łyżkę
wody. Szybko i energicznie ugniatamy.Jednolite, wyrobione ciasto zawijamy w folie i odstawiamy na godzinę do lodówki.W
między czasie przygotowujemy panna cotte.
Żelatynę umieszczamy w szklance i dodajemy kilka łyżek
mleka. Do rondelka wlewamy
mleko i
śmietankę. Dodajemy
cukier i
cukier wanilinowy, mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy
żelatynę. Mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Tak przygotowaną panna cotte przelewamy do zimnego naczynia, a ten umieszczamy w większej misce z zimną
wodą. Pozostawiamy do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając.Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki. Wałkujemy
między dwoma papierami do pieczenia do wielkości formy od tarty. Odrywamy jeden papier i na drugim przenosimy ciasto. Odwracamy do góry dnem i dokładnie dociskamy w formie od tarty, pamiętając o brzegach. Odrywamy papier i poprawiamy ciasto jeśli zajdzie taka konieczność. Dno dziurawimy widelcem i wykładamy folią aluminiową z obciążeniem (np.
grochem czy
fasolą). Pieczemy około 15 w piekarniku nagrzanym na 190 stopni. Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy jeszcze 13 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.Na ostudzony spód wylewamy przestudzoną, tężejącą panna cottę. Odstawiam do lodówki i pilnujemy momentu, aż zacznie znacząco tężeć. Do takiej nie do końca stężałej wciskamy
truskawki i ponownie umieszczamy w lodówce. Podajemy obsypaną
cukrem pudrem. Smacznego.
