ßßß Cookit - przepis na Tarta z panna cottą i truskawkami

Tarta z panna cottą i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Kolejną propozycją z udziałem truskawek jest kakaowa tarta. Delikatny kruchy spód, wypełniony delikatną panna cottą, a całość udekorowane czerwonymi królowymi lata, czyli truskawkami.
Ilość porcji: Cała forma od tarty
Składniki:
Na kruchy spód:
250g mąki
150g masła/margaryny
50g cukru pudru
3 łyżki kakao
1 łyżka cukru wanilinowego
1 jajko
1 łyżka wody
Szczypta soli
Panna cotta:
Półtora szklanki mleka
Pół szklanki śmietanki kremówki 30%
2 czubate łyżeczki żelatyny
¼ szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
Dodatkowo: około 0,5 kg truskawek, cukier puder do posypania tarty
Na blat wysypujemy mąkę, kakao, sól oraz cukier i cukier wanilinowy. Dodajemy pokrojone masło i całość wyrabiam rękami. Kiedy z ciasta zaczną formować się okruchy dodajemy jajko oraz łyżkę wody. Szybko i energicznie ugniatamy.Jednolite, wyrobione ciasto zawijamy w folie i odstawiamy na godzinę do lodówki.
W między czasie przygotowujemy panna cotte. Żelatynę umieszczamy w szklance i dodajemy kilka łyżek mleka. Do rondelka wlewamy mleko i śmietankę. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy, mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Tak przygotowaną panna cotte przelewamy do zimnego naczynia, a ten umieszczamy w większej misce z zimną wodą. Pozostawiamy do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając.
Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki. Wałkujemy między dwoma papierami do pieczenia do wielkości formy od tarty. Odrywamy jeden papier i na drugim przenosimy ciasto. Odwracamy do góry dnem i dokładnie dociskamy w formie od tarty, pamiętając o brzegach. Odrywamy papier i poprawiamy ciasto jeśli zajdzie taka konieczność. Dno dziurawimy widelcem i wykładamy folią aluminiową z obciążeniem (np. grochem czy fasolą). Pieczemy około 15 w piekarniku nagrzanym na 190 stopni. Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy jeszcze 13 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Na ostudzony spód wylewamy przestudzoną, tężejącą panna cottę. Odstawiam do lodówki i pilnujemy momentu, aż zacznie znacząco tężeć. Do takiej nie do końca stężałej wciskamy truskawki i ponownie umieszczamy w lodówce. Podajemy obsypaną cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/06/tarta-z-panna-cotta-i-truskawkami.html