ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone z brązowej soczewicy

Kotlety mielone z brązowej soczewicy

nazwa

Wykonanie

Kotlety schowały się pod sosem pieczarkowym, który został stworzony z podduszonych pieczarek z mąką a następnie zmiksowany, rozrzedzony wodą i jeszcze trochę podgotowany :)
Kotlety są naprawdę sycące, można się porządnie najeść już dwoma jeśli jest do tego dodatkowa oprawa, ja nie mogłam zjeść wszystkiego z powyższego talerza.
Kotletom towarzyszą tłuczone ziemniaki, marchewka tarta z odrobiną oleju, plus super sałatka z pora, kukurydzy i białej kapusty, z sojowym majonezem, która tu jeszcze się kiedyś pokaże jako odrębny przepis.
Przepis na kotlety :
1 szklanka brązowej soczewicy
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 cebula
1/4 szklanki mąki razowej
majeranek i bazylia
sól i pieprz
bułka tarta do panierowania
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości z 1 ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny i solą. Odcedzamy, wrzucamy do miski. Cebulę siekamy drobno, miażdżymy czosnek przez praskę, dodajemy do kotletów razem z olejem i całość miksujemy blenderem na gładką masę ( może to trochę potrwać ) Następnie dodajemy mąkę razową i przyprawy, mieszamy dokładnie i formujemy kotlety. Panierujemy i smażymy, uważając żeby się nie przypaliło.
Masę można użyć też jako pasty do kanapek, albo upiec z niej pasztet.
Źródło:http://veganandvain.blogspot.com/2012/02/kotlety-mielone-z-brazowej-soczewicy.html