Wykonanie

Kotlety schowały się pod
sosem pieczarkowym, który został stworzony z podduszonych
pieczarek z
mąką a następnie zmiksowany, rozrzedzony
wodą i jeszcze trochę podgotowany :)Kotlety są naprawdę sycące, można się porządnie najeść już dwoma jeśli jest do tego dodatkowa oprawa, ja nie mogłam zjeść wszystkiego z powyższego talerza.Kotletom towarzyszą tłuczone
ziemniaki,
marchewka tarta z odrobiną
oleju, plus super
sałatka z
pora,
kukurydzy i
białej kapusty, z
sojowym majonezem, która tu jeszcze się kiedyś pokaże jako odrębny przepis.Przepis na kotlety :1 szklanka brązowej
soczewicy2 łyżki
oleju3 ząbki
czosnku1
cebula1/4 szklanki
mąki razowejmajeranek i
bazyliasól i
pieprzbułka tarta do panierowania
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości z 1 ząbkiem
czosnku,
sokiem z cytryny i
solą. Odcedzamy, wrzucamy do miski.
Cebulę siekamy drobno, miażdżymy
czosnek przez praskę, dodajemy do kotletów razem z
olejem i całość miksujemy blenderem na gładką masę ( może to trochę potrwać ) Następnie dodajemy
mąkę razową i
przyprawy, mieszamy dokładnie i formujemy kotlety. Panierujemy i smażymy, uważając żeby się nie przypaliło.Masę można użyć też jako pasty do kanapek, albo upiec z niej pasztet.