Wykonanie
Jak wykorzystać duże liście botwinki? Można zrobić gołąbki podobne do dolme - gołąbków w liściach
winogron.Miałam ochotę zrobić inny farsz niż do typowych gołąbków, taki który nie zdominuje delikatnego smaku liści
botwinki. Muszę przyznać, że kompozycja składników udała się bardzo dobrze. Najtrudniejsze okazało się mozolne zawijanie tych maleństw;) Gotowane liście
botwinki nie mają zachwycającego koloru, ale gołąbki z nieco egzotycznym farszem są przepyszne. Polecam

Składniki:0,5 kg
mięsa mielonego z udźca
indyka1 szklanka
kaszy kuskus1/3 szklanki
rodzynek6 podłużnych
biszkoptów2-3
dymki ze
szczypiorkiemkilka łyżeczek
przyprawy Ras-el-Hanout (mieszanka mielonej
kolendry,
chilli,
ziela angielskiego,
gałki muszkatałowej,
goździków,
imbiru,
pieprzu,
kardamonu,
papryki, kuminu,
kurkumy)liście
botwinkisól,
pieprz do smakukwaśna
śmietanaPrzygotowanie:
Kuskus,
rodzynki i szczyptę
soli wymieszać w misce, zalać wrzątkiem i przykryć talerzykiem na 10 minut.Gdy
kuskus i
rodzynki spęcznieją i lekko przestygną, przemieszać je delikatnie przy pomocy widelca.

Gołąbki ułożyć w parowarze, gotować 20 minut.Przed podaniem udekorować gołąbki kleksem
śmietany.Gołąbki można również ugotować w garnku, podlewając niewielką ilością
wody.SmacznegoJeśli lubisz nietuzinkowe potrawy z warzyw, zobacz również:pasztet z
seleratatra z
marchewką i fenkułem
makaron z
dynią i
serem pleśniowymkrem z pieczonych warzywkimchi





