ßßß Cookit - przepis na Aloo gobi - curry z ziemniaków i kalafiora

Aloo gobi - curry z ziemniaków i kalafiora

nazwa

Wykonanie

Dania kuchni indyjskiej należą do moich ulubionych potraw. Curry z ziemniaków i kalafiora jest bardzo smacznym połączeniem warzyw i bardzo aromatycznych przypraw. Aloo gobi jest średnio pikantną potrawą jak na polskie podniebienie, jak na kuchnię indyjską jest łagodne;)
Odeszłam nieco od pierwotnego przepisu, zdecydowanie go ,,odchudziłam" - w oryginale warzywa tonęły w tłuszczu. To curry najczęściej podaje się ryżem lub plackami chlebowymi.
Mnie najbardziej smakuje obsypane mnóstwem kolendry i podane z kubkiem rozcieńczonego i przyprawionego jogurtu.
Składniki:
500 g ziemniaków sałatkowych
1 mały kalafior
2 małe zielone papryczki chilli
1 cebula
ok. 4 cm kawałek świeżego imbiru
mały pęczek świeżej kolendry
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka nasion czarnej gorczycy
1 łyżeczka nasion kuminu
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki masła
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
jogurt naturalny
1-2 szklanki wody
Przygotowanie:
W dużym rondlu rozgrzać olej z masłem . Gdy tłuszcz będzie mocno rozgrzany dodać gorczycę, kumin i kurkumę, smażyć ok 1 minuty.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, drobno pokrojony imbir i papryczki chilli (z pestkami lub bez, w zależności od gustu kucharza). Smażyć na złoty kolor przez 5-7 minut.
Dodać ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę (2 cm), wiórki kokosowe i kalafiora podzielonego na małe różyczki.
Warzywa smażyć jeszcze 5 minut, następnie lekko posolić i dodać szklankę wody . Nakryć rondel przykrywką, zmniejszyć ogień i dusić 20 minut do osiągnięcia miękkości ziemniaków i kalafiora. Jeśli będzie potrzeba dalszego duszenia, dodać jeszcze trochę wody.
Kolendrę posiekać i wymieszać z ugotowanym curry, doprawić solą i pieprzem.
Curry podawać z jogurtem wymieszanym z odrobiną wody, soli i mielonego kuminu.
Smacznego
Jeśli lubisz egzotyczne potrawy, może zainteresują Cię:
Korma z kurczakiem
Zupa orientalna z kurczakiem
Tajska zupa Tom Ka
Smażony makaron ryżowy z kimchi i tofu
Moutabbal
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/05/aloo-gobi-curry-z-ziemniakow-i-kalafiora.html