Wykonanie
Dania kuchni indyjskiej należą do moich ulubionych potraw.
Curry z
ziemniaków i
kalafiora jest bardzo smacznym połączeniem warzyw i bardzo aromatycznych przypraw. Aloo gobi jest średnio pikantną potrawą jak na polskie podniebienie, jak na kuchnię indyjską jest łagodne;)Odeszłam nieco od pierwotnego przepisu, zdecydowanie go ,,odchudziłam" - w oryginale warzywa tonęły w tłuszczu. To
curry najczęściej podaje się
ryżem lub plackami chlebowymi.Mnie najbardziej smakuje obsypane mnóstwem
kolendry i podane z
kubkiem rozcieńczonego i przyprawionego
jogurtu.


Składniki:500 g
ziemniaków sałatkowych1 mały
kalafior2 małe zielone
papryczki chilli1
cebulaok. 4 cm kawałek świeżego
imbirumały pęczek świeżej
kolendry3 łyżki
wiórków kokosowych1 łyżka nasion czarnej
gorczycy1 łyżeczka nasion kuminu1 łyżeczka
kurkumy2 łyżki
masła3 łyżki
olejusól,
pieprz do smaku
jogurt naturalny1-2 szklanki
wodyPrzygotowanie:W dużym rondlu rozgrzać
olej z
masłem . Gdy tłuszcz będzie mocno rozgrzany dodać
gorczycę, kumin i
kurkumę, smażyć ok 1 minuty.Następnie dodać pokrojoną w kostkę
cebulę, drobno pokrojony
imbir i
papryczki chilli (z pestkami lub bez, w zależności od gustu kucharza). Smażyć na złoty kolor przez 5-7 minut.Dodać
ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę (2 cm),
wiórki kokosowe i
kalafiora podzielonego na małe różyczki.Warzywa smażyć jeszcze 5 minut, następnie lekko posolić i dodać szklankę
wody . Nakryć rondel przykrywką, zmniejszyć ogień i dusić 20 minut do osiągnięcia miękkości
ziemniaków i
kalafiora. Jeśli będzie potrzeba dalszego duszenia, dodać jeszcze trochę
wody.
Kolendrę posiekać i wymieszać z ugotowanym
curry, doprawić
solą i
pieprzem.
Curry podawać z
jogurtem wymieszanym z odrobiną
wody,
soli i mielonego kuminu.SmacznegoJeśli lubisz egzotyczne potrawy, może zainteresują Cię:Korma z
kurczakiemZupa orientalna z
kurczakiemTajska zupa Tom KaSmażony
makaron ryżowy z kimchi i
tofuMoutabbal