ßßß

Składniki:500 g ziemniaków sałatkowych1 mały kalafior2 małe zielone papryczki chilli1 cebulaok. 4 cm kawałek świeżego imbirumały pęczek świeżej kolendry3 łyżki wiórków kokosowych1 łyżka nasion czarnej gorczycy1 łyżeczka nasion kuminu1 łyżeczka kurkumy2 łyżki masła3 łyżki olejusól, pieprz do smakujogurt naturalny1-2 szklanki wodyPrzygotowanie:W dużym rondlu rozgrzać olej z masłem . Gdy tłuszcz będzie mocno rozgrzany dodać gorczycę, kumin i kurkumę, smażyć ok 1 minuty.Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, drobno pokrojony imbir i papryczki chilli (z pestkami lub bez, w zależności od gustu kucharza). Smażyć na złoty kolor przez 5-7 minut.Dodać ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę (2 cm), wiórki kokosowe i kalafiora podzielonego na małe różyczki.Warzywa smażyć jeszcze 5 minut, następnie lekko posolić i dodać szklankę wody . Nakryć rondel przykrywką, zmniejszyć ogień i dusić 20 minut do osiągnięcia miękkości ziemniaków i kalafiora. Jeśli będzie potrzeba dalszego duszenia, dodać jeszcze trochę wody.Kolendrę posiekać i wymieszać z ugotowanym curry, doprawić solą i pieprzem.Curry podawać z jogurtem wymieszanym z odrobiną wody, soli i mielonego kuminu.SmacznegoJeśli lubisz egzotyczne potrawy, może zainteresują Cię:Korma z kurczakiemZupa orientalna z kurczakiemTajska zupa Tom KaSmażony makaron ryżowy z kimchi i tofuMoutabbal