ßßß Cookit - przepis na Chili con carne

Chili con carne

nazwa

Wykonanie

Chili con carne, to bardzo smakowita i sycąca potrawa jednogarnkowa. Potrawę gotuje się z fasoli (czerwonej, czarnej lub białej), mielonego mięsa i papryki (zwykłej i chili) - to baza. Pozostałe dodatki zależą od upodobań kucharza. W mojej propozycji chili con carne jest przyprawione sporą ilością aromatycznych i pikantnych przypraw. Dodałam 1 papryczkę chili ponieważ potrawę jadło również dziecko, jednak uważam, jeszcze smaczniej byłoby z dodatkiem dwóch papryczek.
Przepis na pyszne, wegańskie chili sin carne (chili bez mięsa) znajdziesz tutaj .
Składniki:
50 dkg mielonego mięsa wołowego
1 marchewka
1 czerwona papryka
1 papryczka chilli (wersja lekko ostra) 2 papryczki (wersja właściwa;)
2 cebule
4 ząbki czosnku
40 dkg czerwonej fasoli z puszki lub gotowanej
20 dkg kukurydzy z puszki
1 puszka pomidorów bez skórki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
300 ml bulionu wołowego
1 łyżeczka wędzonej, mielonej papryki
1 , 5 łyżeczki kuminu
1,5 łyżeczki oregano
1,5 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka mielonej kolendry
0,5 łyżeczki czarnego pieprz
1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
sól do smaku
2 łyżki oleju
kilka gałązek kolendry lub natki pietruszki
utarty ser (dowolny długodojrzewający)
Przygotowanie:
Na oleju podsmażyć cebule pokrojone w kostkę, następnie dodać mięso mielone . Smażyć na dużym ogniu, aby mięso zrumieniło się.
Dodać marchewkę pokrojoną w kostkę, drobno pokrojone chili i czosnek oraz koncentrat pomidorowy, pomidory i bulion wołowy . Gotować ok. 20 minut do miękkości składników.
Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, odsączone z zalewy: kukurydzę, czerwoną fasolę i gotować jeszcze ok. 10 minut.
Dodać paprykę wędzoną, kumin, oregano, tymianek, kolendrę, pieprz, cukier . Gotować ok. 5 minut, ewentualnie doprawić do smaku solą .
Potrawę podawać z ryżem, plackami kukurydzianymi, białym pieczywem, posypaną kolendrą lub natką pietruszki i utartym serem.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/03/chili-con-carne.html