Wykonanie
Chili con carne, to bardzo smakowita i sycąca potrawa jednogarnkowa. Potrawę gotuje się z
fasoli (czerwonej, czarnej lub białej),
mielonego mięsa i
papryki (zwykłej i
chili) - to baza. Pozostałe dodatki zależą od upodobań kucharza. W mojej propozycji
chili con carne jest przyprawione sporą ilością aromatycznych i pikantnych przypraw. Dodałam 1
papryczkę chili ponieważ potrawę jadło również dziecko, jednak uważam, jeszcze smaczniej byłoby z dodatkiem dwóch papryczek.Przepis na pyszne, wegańskie
chili sin carne (
chili bez
mięsa) znajdziesz tutaj .


Składniki:50 dkg
mielonego mięsa wołowego1
marchewka1
czerwona papryka1
papryczka chilli (wersja lekko ostra) 2 papryczki (wersja właściwa;)2
cebule4 ząbki
czosnku40 dkg
czerwonej fasoli z puszki lub gotowanej20 dkg
kukurydzy z puszki1 puszka
pomidorów bez skórki2 łyżki
koncentratu pomidorowego300 ml
bulionu wołowego1 łyżeczka wędzonej, mielonej
papryki1 , 5 łyżeczki kuminu1,5 łyżeczki
oregano1,5 łyżeczki
tymianku1 łyżeczka mielonej
kolendry0,5 łyżeczki
czarnego pieprz1-2 łyżeczki
cukru trzcinowegosól do smaku2 łyżki
olejukilka gałązek
kolendry lub
natki pietruszkiutarty ser (dowolny długodojrzewający)Przygotowanie:Na
oleju podsmażyć
cebule pokrojone w kostkę, następnie dodać
mięso mielone . Smażyć na dużym ogniu, aby
mięso zrumieniło się.Dodać
marchewkę pokrojoną w kostkę, drobno pokrojone
chili i
czosnek oraz
koncentrat pomidorowy,
pomidory i
bulion wołowy . Gotować ok. 20 minut do miękkości składników.Dodać
paprykę pokrojoną w kostkę, odsączone z zalewy:
kukurydzę,
czerwoną fasolę i gotować jeszcze ok. 10 minut.Dodać
paprykę wędzoną, kumin,
oregano,
tymianek,
kolendrę,
pieprz,
cukier . Gotować ok. 5 minut, ewentualnie doprawić do smaku
solą .Potrawę podawać z
ryżem, plackami
kukurydzianymi,
białym pieczywem, posypaną
kolendrą lub
natką pietruszki i
utartym serem.Smacznego