Wykonanie
Kiedyś smakowały mi
polędwiczki z
kurczaka serwowane przez
sieci fast food. La donna e mobile ...obecnie nie jadam takich specjałów, są dla mnie za tłuste i zwyczajnie przestały mi smakować.Dziś upiekłam bez dodatku tłuszczu chrupiące
polędwiczki, które podałam z pieczonymi
ziemniakami i dipami.Cieszy mnie, kiedy udaje mi się zrobić coś pysznego, co jest zamiennikiem niezdrowego jedzenia.


Składniki:1 podwójna
pierś z kurczaka2
jajka ekologiczne
płatki kukurydzianeprzyprawy:
sól czosnkowa,
papryka słodka w proszku,
chili w proszku,ewentualnie (ja dodałam)
kolendra w proszku,
curryPrzygotowanie:
Pierś z kurczaka kroję na plastry o grubości 1 cm. Obficie obsypuję
przyprawami, odstawiam do lodówki na godzinę.Wbijam
jajka do głębokiego talerza, lekko
solę, rozbijam na gładką masę.
Kurczaka wkładam do masy jajecznej.
Płatki kukurydziane wkładam do woreczka foliowego i delikatnie ubijam tłuczkiem.
Płatki przesypuje do miski.Po lekkim odsączeniu, przekładam kawałki
kurczaka do miski z
płatkami.Panierowane kawałki
kurczaka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni ok. 25 minut.

Pieczone
ziemniaki:1 duży
ziemniak / osobę
rozmaryn,
tymianek1 łyżka
oleju rzepakowegoPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na grube frytki.Przełożyć do worka foliowego, obsypać
ziołami, zamknąć worek, dokładnie wymieszać zawartość.Dodać
olej, ponownie wymieszać. Umieszczenie
ziemniaków worku pozwala na dokładne obtoczenie
ziołami i
olejem każdego kawałka
ziemniaka.
Ziemniaki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni do miękkości i zrumienienia
ziemniaków.

Dip do polędwiczek i
ziemniaków:1 wersja -
ketchup +
majonez +
jogurt naturalny2 wersja -
jogurt naturalny +
musztarda francuska + odrobina
mioduSmacznego