ßßß

Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka2 jajka ekologicznepłatki kukurydzianeprzyprawy: sól czosnkowa, papryka słodka w proszku, chili w proszku,ewentualnie (ja dodałam) kolendra w proszku, curryPrzygotowanie:Pierś z kurczaka kroję na plastry o grubości 1 cm. Obficie obsypuję przyprawami, odstawiam do lodówki na godzinę.Wbijam jajka do głębokiego talerza, lekko solę, rozbijam na gładką masę.Kurczaka wkładam do masy jajecznej.Płatki kukurydziane wkładam do woreczka foliowego i delikatnie ubijam tłuczkiem. Płatki przesypuje do miski.Po lekkim odsączeniu, przekładam kawałki kurczaka do miski z płatkami.Panierowane kawałki kurczaka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni ok. 25 minut.
Pieczone ziemniaki:1 duży ziemniak / osobęrozmaryn, tymianek1 łyżka oleju rzepakowegoPrzygotowanie:Ziemniaki obrać, pokroić na grube frytki.Przełożyć do worka foliowego, obsypać ziołami, zamknąć worek, dokładnie wymieszać zawartość.Dodać olej, ponownie wymieszać. Umieszczenie ziemniaków worku pozwala na dokładne obtoczenie ziołami i olejem każdego kawałka ziemniaka.Ziemniaki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni do miękkości i zrumienienia ziemniaków.
Dip do polędwiczek i ziemniaków:1 wersja - ketchup + majonez + jogurt naturalny2 wersja - jogurt naturalny + musztarda francuska + odrobina mioduSmacznego