ßßß
Składniki:I warstwa (biszkopt):4 jajka4 łyżki cukru4 łyżki mąkipłaska łyżeczka proszku do pieczeniamały słoik ulubionego dżemu (u mnie śliwkowy krem czekoladowy)II warstwa (beza makowo-kokosowa):6 białek150 g cukru pudru150 g maku150 g wiórków kokosowychłyżeczka proszku do pieczeniaIII warstwa (masa budyniowa):6 żółtek100 g cukru2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego1,5 szklanki mleka200 g masłaIV warstwa:200 g okrągłych biszkoptówpół szklanki alkoholu - u mnie likier amaretto(może być sok pomarańczowy w wersji bezalkoholowej)Polewa czekoladowa:150 ml śmietany (użyłam 30% do ubijania)100 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiejPrzygotowanie:I warstwa:Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto (biszkopt i bezę piekłam w tortownicy o śr. 24 cm, ale wierzch ścinałam bo ciasta wyszły za wysokie, więc śmiało można użyć większej tortownicy). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175°C przez ok. 30-35 minut (do momentu suchego patyczka).Ostudzone ciasto posmarować dżemem. Na dżemie można rozsmarować kilka łyżek masy z 3. warstwy.II warstwa:Białka ubić na sztywną pianę i (cały czas ubijając) wsypywać kolejno cukier puder, suchy mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Upiec w tej samej tortownicy, co biszkopt. Temperatura i czas pieczenia również ten sam.Gdy ciasto ostygnie, ułożyć je na pierwszej warstwie.III warstwa:Mleko podgrzać. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać obie mąki, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Cienkim strumieniem wlać gorące mleko do żółtek z mąką i (cały czas mieszając) zagotować. Trzymać na ogniu, aż masa zgęstnieje, następnie odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i (nie przerywając ucierania) dodawać po łyżce zimnego budyniu. Rozsmarować krem równą warstwą na drugim krążku i po bokach.IV warstwa:Biszkopty moczyć w alkoholu i układać na kremie.Polewa czekoladowa:Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić polewę by przestygła, następnie polać ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki.Źródło/ Inspiracja: Najlepsze wypieki czytelników "Poradnika Domowego"