Wykonanie
Zapraszam na przepyszne ciacho: delikatny
biszkopt i
beza makowo - kokosowa przełożone kremem budyniowym, całość obłożona
biszkoptami nasączonymi w
likierze amaretto, o polewie i
dżemie nie wspominając. Raj dla podniebienia. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, ale jednak trochę czasochłonne, mimo to polecam - zarówno efekt smakowy, jak i wizualny wynagradza wszystkie trudy.Przekładaniec poleca się na święta i inne rodzinne uroczystości, zachwyt gości gwarantowany ;)

Składniki:I warstwa (
biszkopt):4
jajka4 łyżki
cukru4 łyżki
mąkipłaska łyżeczka
proszku do pieczeniamały słoik ulubionego
dżemu (u mnie
śliwkowy krem czekoladowy)II warstwa (
beza makowo-kokosowa):6
białek150 g
cukru pudru150 g
maku150 g
wiórków kokosowychłyżeczka
proszku do pieczeniaIII warstwa (masa budyniowa):6
żółtek100 g
cukru2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub 1 torebka
cukru waniliowego1,5 szklanki
mleka200 g
masłaIV warstwa:200 g okrągłych
biszkoptówpół szklanki
alkoholu - u mnie
likier amaretto(może być
sok pomarańczowy w wersji bezalkoholowej)
Polewa czekoladowa:150 ml
śmietany (użyłam 30% do ubijania)100 g
czekolady mlecznej50 g
czekolady gorzkiejPrzygotowanie:I warstwa:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, a następnie kolejno
żółtka i przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto (
biszkopt i
bezę piekłam w tortownicy o śr. 24 cm, ale wierzch ścinałam bo ciasta wyszły za wysokie, więc śmiało można użyć większej tortownicy). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175°C przez ok. 30-35 minut (do momentu suchego patyczka).Ostudzone ciasto posmarować
dżemem. Na
dżemie można rozsmarować kilka łyżek masy z 3. warstwy.II warstwa:
Białka ubić na sztywną pianę i (cały czas ubijając) wsypywać kolejno
cukier puder, suchy
mak,
wiórki kokosowe i
proszek do pieczenia. Upiec w tej samej tortownicy, co
biszkopt. Temperatura i czas pieczenia również ten sam.Gdy ciasto ostygnie, ułożyć je na pierwszej warstwie.III warstwa:
Mleko podgrzać.
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać obie
mąki, ekstrakt
waniliowy i wymieszać. Cienkim strumieniem wlać gorące
mleko do
żółtek z
mąką i (cały czas mieszając) zagotować. Trzymać na ogniu, aż masa zgęstnieje, następnie odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło utrzeć na puch i (nie przerywając ucierania) dodawać po łyżce zimnego budyniu. Rozsmarować krem równą warstwą na drugim krążku i po bokach.IV warstwa:
Biszkopty moczyć w
alkoholu i układać na kremie.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać
śmietaną. W kąpieli
wodnej podgrzać
czekoladę i
śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić polewę by przestygła, następnie polać ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki.Źródło/ Inspiracja: Najlepsze wypieki czytelników "Poradnika Domowego"
