ßßß
Potrzebujemy:0,5 kg mięsa mielonego1 puszka czerwonej fasoli1 puszka pomidorów1 łyżka koncentratu pomidorowego1/2 cebuli1 jajko1/2 bułkibułka tartamąka, śmietana i woda do zagęszczenia sosusól, pieprznatka pietruszkiCebulę drobno kroimy i przysmażamy na patelni. Mieszamy ją z mięsem mielonym, jajkiem, namoczoną w wodzie bułką i niewielką ilością bułki tartej. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy fasolę i dokładnie mieszamy, część fasoli możemy zmiażdżyć w dłoniach. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni. Gdy są już przysmażone z dwóch stron, dodajemy pomidory z puszki i dolewamy 1/2 szklanki wody. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy przez około 40 minut. Na koniec dokładamy koncentrat pomidorowy i zaprawiamy łyżką mąki wymieszaną z łyżką śmietany i 1/4 szklanki wody. Gotujemy do wrzenia. Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Smacznego!