Wykonanie
Zaszalejcie w kuchni i zaskoczcie nawet swoją babcię! Wielkimi krokami nadchodzi nasza akcja "Gotuj sezonowo!". Początek już 11 stycznia. Niech na Waszych stołach zagoszczą przepisy z wykorzystaniem
polskich warzyw i owoców sezonowych w nowej odsłonie!Do tej
pory nie zastanawialiśmy się czy trwa akurat sezon na
warzywa i owoce, które kupujemy w supermarketach. Nie robiło nam różnicy czy nasze
pomidory wyrosły pod Poznaniem czy przyleciały ze
słonecznej Hiszpanii. Postanowiliśmy to jednak zmienić. W końcu w Polsce też co nieco rośnie. Dlatego powołaliśmy do życia akcję Gotuj sezonowo!Poznajcie rośliny, które rosną pod waszym nosem!Po pierwsze - nasze organizmy najlepiej radzą sobie z
warzywami i owocami, które rosną w naszej strefie klimatycznej, bo zwyczajnie znają je od wieków. Warto zatem promować zdrową kuchnię opartą na roślinach, o które codziennie potykacie się w supermarkecie i nie do końca wiecie co z nimi zrobić. Bo ile różnych potraw z białej lub
czerwonej kapusty potraficie ugotować? Nasza akcja zachęca do eksperymentowania i odkrywania nowego oblicza dobrze znanych roślin.Po drugie - może warto wspierać polską gospodarkę? I nie ocierajmy się tu o politykę. Jeśli ludziom wokół nas będzie się lepiej żyło - to nam także.A po trzecie gotowanie z użyciem produktów sezonowych wpisuje się w trend Gastronomia - Ekonomia. Czyli podpowiada jak przyrządzić coś dobrego, co nie puści nas z torbami. Bo zwróciliście pewnie uwagę, że
warzywa i owoce są najtańsze w swoim sezonie.Po czwarte i ostatnie, naprawdę zaniedbujemy niektóre polskie produkty.
Czemu nie mielibyśmy odkryć ich na nowo?Do akcji dodajemy przepisy, których głównymi składnikami są
warzywa i owoce sezonowe. Nie oznacza to, że nie możecie zaszaleć i okrasić ich
imbirem,
ananasem, czy innym cudem - jednak przepisy, w których tego typu składniki będą dominowały, zostaną odrzucone.Produkty dozwolone to:
jabłka,
gruszki,
brukiew,
brukselka,
burak ćwikłowy,
cebula, czarna
rzepa,
czosnek,
fasola,
jarmuż,
kapusta biała i czerwona,
marchew,
pietruszka,
por,
seler, topinambur,
ziemniaki,
orzechy włoskie i laskowe,
pieczarki - jest zatem w czym wybierać :)Do tego wszystkie potrawy muszą być WEGETARIAŃSKIE ! Czyli
zero mięska :)Zapraszam! Łączmy siły : )) Warto!Wszystkie wpisy zostaną umieszczone na blogu.
więcej na: Al's kitchen - Gotuj sezonowo!Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.