Wykonanie
Wypiek w sobotni poranek. Jest nim pieczona owsianka . Dziś trochę odbiegam od jesiennych smaków. Za to jest
wanilia i
banan . Do tego
migdałowy oraz lekko
jogurtowy posmak.
Słodycz lepkich
daktyli, a jeszcze zdrowiej z
jagodami goji i nasionami chia . Gdzieniegdzie można natrafić na
masło z
nerkowców, które wmieszałam do środka. Na wierzchu zaś kawałki
gorzkiej czekolady . Rozgrzała i sprawiła, że poziom endorfin znacznie wzrósł :)



wegańska pieczona
bananowo-waniliowa owsianka z chia,
jogurtem sojowym,
daktylami,
jagodami goji,
masłem z
nerkowców oraz
gorzką czekoladą 92%vegan baked
banana-vanilla oatmeal with chia, soy
joghurt, dates, goji berries, cashew nut butter and dark chocolate 92%

Składniki:- 5 łyżek
płatków owsianych- łyżka chia- 1/2 szklanki
mleka migdałowego (lub inne roślinne)- 2 łyżki
jogurtu sojowego- posiekane
suszone daktyle- mielona
wanilia- dojrzały
banan-
masło z
nerkowców (lub inne)- łyżeczka
jagód goji- ulubiona
gorzka czekoladaPłatki owsiane z chia i
daktylami zalać na noc
mlekiem i pozostawić w lodówce. Rano dokładnie wymieszać z
jogurtem, rozgniecionym
bananem,
wanilią,
jagodami goji. Następnie delikatnie wmieszać
masło z
nerkowców. Przełożyć do natłuszczonej kokilki/naczynka do zapiekania. Na wierzchu ułożyć kawałki
gorzkiej czekolady. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Dziś również kolejna obiadowa propozycja. Znalazłam wczoraj czas by "posiedzieć" trochę w kuchni. Zaserwowałam sobie różowe kluski - z
buraka i
ziemniaków . Taki tego efekt:


wegańskie ziemniaczano-buraczane kluski z smażoną
cebulką,
marchewką oraz
pietruszką i
koperkiemvegan potato-beetroot dumplings with fried onion, carrot and parsley, dillSkładniki: 2 małe ugotowane
ziemniaki, 1/3 dużego
buraka (ugotować), 3 łyżki
skrobi kukurydzianej, łyżka mielonego
siemienia lnianego, łyżka
mąki gryczanej,
pieprz oraz
przyprawa tikka
masala - Z podanych składników zagnieść ciasto i formować małe kluseczki, które należy gotować ok. 5-10 min. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Weekend czas zacząć! Nauka, odpoczynek, książka, a do tego rano zajęcia w szkole - zaraz się na nie wybieram. Poza tym dziś Światowy Dzień
Makaronu, także już wiem co na obiad będzie, w końcu naleśniki były już wczoraj ;)Miłego weekendu!