ßßß
nocna owsianka kiwi-pomarańcz-banan z chia, gorzką czekoladą 99%, świeżymi daktylami oraz nerkowcami podana z jagodami goji namoczonymi w soku pomarańczowymovernight kiwi-orange-banana oatmeal with chia, dark chocolate 99%, fresh dates and cashews served with soaked goji berries in the orange juiceSkładniki:średni dojrzały banan
kiwipomarańcz5 łyżek płatków owsianychłyżka nasion chiakilka kostek gorzkiej czekolady (2-3; tu:99%)kilka świeżych daktyli (posiekane i wypestkowane; mogą też być suszone)3 łyżki mleka roślinnego (tu: sojowe)garść nerkowcówjagody gojiZmiksować w misce obranego banana, kiwi i połowę pomarańczy. Następnie dodać płatki, chia, gorzką czekoladę startą na wiórki, posiekane daktyle i garść nerkowców. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli jest zbyt gęste, dodać jeszcze ok. 3 łyżek mleka roślinnego. Wstawić na noc do lodówki. Z drugiej połowy pomarańczy wycisnąć sok i dodać do niego jagody goji, które moczyć przez całą noc. Rano owsiankę przełożyć od miseczki, podać z namoczonym jagodami i gotowe. Smacznego!Znowu weekend przed nami. Można stracić rachubę czasu, gdy on tak mknie jak szalony. Święta też już blisko, szykuję się lista wypieków i potraw – to będą moje pierwsze wegańskie święta Wielkanocy. Niezbyt skromnie napiszę… Wyobrażam już sobie jak będzie przepysznie!Miłego piątku!