ßßß
Składniki:- 3 (kopiaste) łyżki płatków owsianych- 2 (kopiaste) łyżki płatków jaglanych- 1/2 szklanki (waniliowego) mleka migdałowego- łyżka wiórek kokosowych- mielona wanilia (do smaku)- suszone daktyle (medjool)- łyżka mąki kokosowej- jagody goji- orzechy: nerkowce, migdały (lub inne)- owoce: brzoskwinia posiekana w kosteczkęPłatki owsiane, jaglane, wiórki, wanilię, posiekane daktyle - zalać na noc mlekiem i wstawić do lodówki. Rano wymieszać z pozostałymi składnikami. Przełożyć do dobrze natłuszczonej kokilki (u mnie olejem kokosowym), opcjonalnie na wierzch można dodać płatki kokosowe i resztę orzechów. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 30 min. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Miałam zrobić przerwę w tym arbuzowym szaleństwie, wczoraj zjadałam ostatnie kawałki. Dziś rano wstaje, otwieram lodówkę, a tam... kawałek arbuza z podpisem: "Prawdziwy Arbuz z Chorwacji!♥". Mama zawsze wie jak mnie ucieszyć, przywiozła pewnie od znajomych. Gdy byłam mała, byliśmy w Chorwacji na wakacjach i możne dziwnie czy też zabawnie to zabrzmi, ale arbuzy były jednym z głównych posiłków. Pamiętam to chociażby po zdjęciach, gdzie wszyscy siedzimy przy dużym stole, a na nim kilka ogromnych arbuzów i każdy zajada z wielkim uśmiechem na twarzy, cały mokry :) Miło jest tak powspominać... Za to u nas - jeszcze większa radość, kiedy jabłka czy gruszki możemy zrywać prosto z drzewa, zresztą nie tylko te owoce. Zawsze najbardziej doceniałam i doceniam, najlepsze polskie owocowe i warzywne skarby. Nie ma to jak pomidory czy ogórki z dziadkowej działki :)