ßßß Cookit - przepis na Sportowe batony

Sportowe batony

nazwa

Wykonanie

Zawsze idąc na przystanek autobusowy, mijam siłownię, i zawsze ze szczerym podziwem patrzę na te męczące się w środku dusze. Osobiście definitywnie nie nadaję się na siłownię; do lasu, na rower - tak, ale na bieżnię... absolutnie nie.
Dzisiaj jednak przygotowałam coś dla sportowców, chociaż... nie tylko. To najprostsze możliwe batoniki. Pyszne, słodziutkie i naprawdę sycące. W dodatku jedyny tłuszcz, jaki się w nich znajduje, to ten z wiórków kokosowych. Serdecznie zapraszam. There is a gym on the way to my nearest bus stop. And every time I pass it, I look at all those poor souls, trapped inside, looking very unhappy. I admire those people -- I truly do. Don't get me wrong though, I love sports, I love long walks and bike rides, but gym... Well, it definitely isn't my thing.
Today I made something especially for athletes, although I'm sure that everyone will love it. These bars are delicious, sweet, and really filling. And the next super cool thing about them is that the only fat in them comes from the coconut! :-)
SKŁADNIKI:
20 g mąki owsianej (zmiksowanych płatków)
20 g wiórek kokosowych
70 g słodzonego mleka skondensowanego
30 g płatków owsianych
SPOSÓB WYKONANIA:
Mleko zagrzej w rondelku.
Dodaj resztę składników i gotuj (uważaj, żeby się nie przypaliło) do momentu, gdy powstanie gęsta masa (w razie trudności dodaj trochę więcej słodzonego mleka).
Z masy uformuj prostokąt o grubości ok. 1 - 1 , 5 cm.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C na 5 minut.
Włącz termoobieg i piec jeszcze 2 minuty a następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i piec jeszcze 7 minut.
•••
INGRIDIENTS:
20g oat flour (blended oats)
20g desiccated coconut
70g sweetened condensed milk
30g oats
METHOD:
Warm up the milk.
Add the rest of the ingridients and boil until it thickens. You may need to add some more milk.
Form a rectangle about 1 - 1 , 5 cm thick.
Put it into the oven, preheated to 150°C (300°F) for 5 minutes.
Turn on convection and keep it in the oven for the next two minutes, then reduce the temperature to 100°C (210°F) and keep it there for the next 7 minutes.
Źródło:http://newyolkkitchen.blogspot.com/2015/05/sportowe-batony.html