Wykonanie
Może pełnia sezonu
dyniowego już za nami, jednak nadal można spokojnie zdobyć;) Chciałam Wam dzisiaj zaproponować zupę
dyniową, ale... nie z
imbirem i nie z
gałką muszkatałową. Gościć będą w niej za to
pomidory,
papryka i sporo
ziół:)Składniki:2
marchewki,
pietruszka, kawałek
selera, kawałeczek
pora,
pierś z kurczaka, 2
kostki rosołowe drobiowe, ok 1kg dyni, 0,6 kg
ziemniaków, 1/3 puszki
pomidorów bez skórki, 2 duże
papryki czerwone, 3 duże
cebule, 4-5 ząbków
czosnku, 2 duże łyżki
śmietany,
sól,
pieprz,
ostra papryka,
zioła prowansalskie,
bazylia,
oregano,
oliwa.1. Gotujemy
wywar. Na ok. 2l
wody wrzucamy obraną
pietruszkę, kawałek
selera oraz
pora.
Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw.2.
Pierś z kurczaka projmy w paseczki lub kostkę. Dodajemy do garnka z
wywarem.3. Obieramy
dynię ze skóry, wybieramy miąższ ze środka. "Twardą" część dyni kroimy w kostkę.4. Obieramy
cebulę i
czosnek, kroimy je w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z
olejem. Po kiku minutach dodajemy
dynię.5. Na patelnię dodajemy
pomidory oraz
paprykę pokrojoną drobno. Podsmażamy je ok. 10-15 min, po czym dodajemy do zupy.6. Obieramy
ziemniaki, kroimy w kostkę. Dodajemy do naczynia z zupą.7. Dodajemy 2 duże łyżki
śmietany, aby zupa była delikatniejsza. Doprawiamy do smaku.Oczywiście może to być także zupa krem:)

About Antolka Jakuszkowa