Wykonanie

Bardzo często jadam różnego rodzaju sałatki. Niejednokrotnie zastępują mi obiad, zwłaszcza takie z dodatkiem
mięsa. Ta jest bardzo smaczna. Wszystkie użyte składniki uzupełniają się w taki sposób, że tworzą idealnie zbilansowaną
smakowo całość. Z uwagi na dość sporą ilość
oliwy z oliwek, nie można jej raczej zaliczyć do niskokalorycznych, ale na pewno jest zdrowa i sycąca. Zwykle unikam sałatek z dodatkiem
oleju, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić.Inspiracja: "Sałatki. Szybko i smacznie", str. 20.Składniki na 3 porcje:3 małe, pojedyncze
piersi z kurczaka (bez skóry)7 (5 + 2) łyżek
oliwy z oliwek2 łyżki
soku z cytryny1/2 łyżeczki
tabasco (można zastąpić mieloną
ostrą papryką)2 (1 + 1 )łyżeczki
oregano1/2 szklanki drobno posiekanej,
czerwonej cebulisól i świeżo zmielony
pieprz1/2 szklanki czarnych
oliwek, pokrojonych na plasterkikilka listków
mięty lub
melisy, posiekanych3 łyżki siekanej
natki pietruszki6
suszonych pomidorów, pokrojonych w paski (użyłam takich w
oleju)1 dojrzałe
awokado3 rodzaje
sałaty (wg gustu), umyte, wysuszone i porwane na mniejsze części3 grzanki z
chleba razowego, do podania
Sok z cytryny wlać do miseczki, wymieszać z
tabasco (lub
papryką) i 1 łyżeczką
oregano. Dolać 5 łyżek
oliwy z oliwek i ubijać, aż sos osiągnie jednorodną konsystencję. Dodać
cebulę, część
mięty oraz
natkę pietruszki i odstawić na bok.Rozgrzać patelnię (można użyć żebrowanej grillowej) do umiarkowanej temperatury.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Każdą część posmarować z obu stron pozostałą
oliwą, posypać resztą
oregano, doprawić
solą i
pieprzą. Opiekać
kurczaka przez 7 minut, następnie obrócić i grillować przez kolejne 7 minut.Przełożyć
kurczaka na talerz i pozostawić do wystygnięcia. Następnie pokroić na paski i ciasno poukładać na talerzu. Na wierzchu równomiernie rozsmarować sos z
oliwy i
cebuli. Pozostawić
mięso, aby się marynowało w temperaturze pokojowej przez 15 minut.Na
trzech talerzach rozłożyć
sałatę.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, za pomocą dużej łyżki delikatnie wydrążyć
owoc, a następnie pokroić na cząstki. Na sałacie ułożyć kawałki
kurczaka razem z marynatą.
Między nimi umieścić plasterki
awokado. Całość posypać paskami
suszonych pomidorów oraz
czarnymi oliwkami.Wierzch sałatki posypać siekaną
miętą. Podawać z grzanką z
ciemnego pieczywa.Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: